Тръмп нарече „проклет идиот” командващия армията на САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се изказа грубиянски за началника на Комитета на началник- щабовете на американската армия Марк Мили, съобщи в. „Експрес”.

Тръмп нарече главния американски генерал "проклет идиот" заради изтеглянето на войските от Афганистан. Той припомни как Мили се опитал да му докаже, че при изтеглянето на американските войски оттам ще бъде по-евтино да остави цялата военна техника в страната, отколкото да я изнесе. „Имате самолет за 50 милиона долара. Имате разкошен хеликоптер за 29 милиона долара. Имахме всички видове хеликоптери. Много от тях са чисто нови, буквално току-що разопаковани. Мислите ли, че е по-евтино да го оставят там, за да могат да го вземат, отколкото да го напълнят с половин резервоар газ и да го закарат в Пакистан или да отлетят обратно в страната ни?, попита Тръмп.

По-рано той каза, че Русия и Китай са демонтирали и изучават хеликоптери, изоставени от САЩ в Афганистан. Той твърди, че Русия и Китай вече имат образци на американски хеликоптери, които скоро ще бъдат подобрени. „Те вече разглобяват апачите, изучават ги и скоро ще сглобят най-доброто оборудване“, предположи Тръмп.

На 15 август талибаните поеха контрола над цялата територия на Афганистан на фона на изтеглянето на американските войски от страната. Евакуацията на американски войски и дипломатическа мисия от Афганистан официално приключи на 31 август 2021 година. /БГНЕС

Категории:

Тагове: