Тръмп нарече републиканците "глупаци" на събирането "MAGApalooza"

Доналд Тръмп драматично повиши залозите на изборите през 2024 г., като предупреди, че е единственият кандидат, който може да спаси Америка от " войнолюбците" демократи и " фанатиците и глупаците" от основната републиканска партия, предаде АФП.

Напомняйки мрачно за нация, която е на колене, Тръмп заяви пред Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC), че американците са "в епична борба за спасяване на страната ни от хората, които я мразят и искат да я унищожат напълно".

"Имахме Републиканска партия, която беше управлявана от изроди, неокони, глобалисти, фанатици за отворени граници и глупаци", каза той, като посочи поименно няколко знакови представители на традиционната партия.

Американските гласоподаватели, каза Тръмп, са уморени от "вкоренени политически династии и в двете партии, гнили специални интереси, обичащи Китай политици" и поддръжници на "безкрайни чуждестранни войни".

"Ще имаме Трета световна война, ако нещо не се случи бързо", предупреди той в частта, в която изрази неодобрение за американската помощ за Украйна.

"Аз съм единственият кандидат, който може да даде това обещание: ще предотвратя Третата световна война".

Тръмп говори в продължение на около 100 минути, за да закрие четиридневния CPAC, който се намира на кратко разстояние по река Потомак от столицата на страната Вашингтон.

До неотдавна CPAC беше главната среща на консервативните лидери в Америка, но тя беше погълната от крайнодясното движение на Тръмп "Да направим Америка отново велика", като напоследък специалистите наричат събитието "MAGApalooza".

Оплаквания

"Ще довършим това, което започнахме", каза Тръмп, когато излезе на сцената, предизвиквайки скандиране "Още четири години, още четири години!".

На изданието през 2023 г. речи произнесоха някои от най-отявлените привърженици на Тръмп в страната - и дори победеният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро, - въпреки че много потенциални кандидати за 2024 г. и ръководството на Републиканската партия пропуснаха конгреса.

Срещата привлече по-малки тълпи от обичайното, което повдигна въпроси относно нейната продължаваща значимост, защото много от речите прозвучаха пред празни редове седящи места.

Но залата беше препълнена, докато Тръмп излагаше доводите си за втори мандат, докато е изправен пред обвинения в опит за кражба на изборите през 2020 г. чрез многоетапен престъпен заговор, включващ подстрекаване към въстание.

В по-голямата си част той репетираше същата линия от конспиративни теории за изборни измами и оплаквания срещу правоохранителните органи и "радикално левите" прокурори.

Обръщението предлагаше разделяне на екрана с изнесеното заседание на донорите на консервативния Клуб за растеж във Флорида, където голяма част от републиканския естаблишмънт се бе оттеглила за уикенда.

На CPAC продавачи предлагаха книги, приложения за запознанства и дори WiFi услуги, предназначени специално за консерваторите. Предлаганите шапки, знамена, чаши и други стоки бяха насочени почти изключително към верните на Тръмп.

"Аз съм вашето възмездие"

Съставът на участниците в дискусията, които излязоха на сцената преди обръщението на Тръмп, отприщи лавина от теории на конспирацията и реторика срещу транссексуалните, докато ораторите се хвалеха с християнските си принципи.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият вицепрезидент Майк Пенс, които водят групата, преследваща Тръмп, пропуснаха събитието, за да избегнат унижението да бъдат освиркани от феновете на бившия президент.

Тръмп не спомена нито един от двамата по име, което обърка очакванията на анализаторите за нападки, насочени и към двамата.

Но делегатите освиркаха единствения му обявен съперник от Републиканската партия Ники Хейли многократно, по време и след появата ѝ на конгреса.

Бившият главен стратег на Тръмп Стив Банън и известният му съюзник Майк Линдъл бяха третирани като кралски особи, докато се разхождаха из залите на конгресния център National Harbor, проповядвайки отрицание на изборите.

"Това няма да са честни избори", заяви Линдъл пред АФП за надпреварата през 2024 г.

"Но когато 90 процента от хората в тази страна искат Доналд Тръмп, той така или иначе трябва да спечели, дори и при изкривени избори".

"През 2016 г. заявих: Аз съм вашият глас. Днес добавям: Аз съм вашият воин. Аз съм вашето правосъдие. И за тези, които са били обидени и предадени: Аз съм вашето възмездие", заяви Тръмп.

"Ще унищожа напълно "дълбоката държава". Ще уволня неизбраните бюрократи и силите в сянка, които са въоръжили нашата правосъдна система. И ще върна хората отново начело на тази страна." /БГНЕС

Тагове: