Тръмп обвини Байдън за „най-голямото военно унижение в историята на САЩ“

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в Афганистан се случва не изтегляне на американски войски, а капитулация, предава РИА Новости.

„Виждаме, как предават нашата армия на врага“, каза Тръмп на митинг на своите поддръжници в Алабама.

Срещата се излъчва от американските медии. Политикът каза, че настоящата администрация е оставила оборудване, военни бази и скъпоструваща сграда на посолството в Афганистан на стойност 83 милиарда долара.

"Байдън отиде на почивка, докато Афганистан се отправи към ада." <...> Ужасна некомпетентност на националния лидер, никоя страна не е виждала такова нещо “, каза бившият глава на САЩ.

Той нарече ситуацията в Афганистан „най-голямото военно унижение в историята на САЩ“.

"Никога не изтегляте първо армията, армията последна се изтегля", каза политикът.

Според политика, действията на Байдън са довели до факта, че на 20-годишнината от терористичната атака на 11 септември в Ню Йорк над сградата на посолството на САЩ в Афганистан ще се вее знамето на талибаните.

Тръмп нарече Байдън „клоун“. Според бившия президент, настоящата администрация дори не знае колко американци трябва да бъдат изведени от Афганистан. „Може би 10, може би 45 хиляди американци са останали, те не знаят“, каза Тръмп.

Това е четвъртият митинг на Тръмп след края на президентския му мандат.

По -рано Тръмп заяви, че е време настоящият американски президент Джо Байдън да се оттегли позорно след случилото се в Афганистан. Байдън от своя страна обвини Тръмп за силната позиция на талибаните, тъй като той подписа споразумение с тях през 2019 г.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Ханк Тейлър заяви на брифинг в събота, че САЩ са евакуирали около 17 000 души по въздух от международното летище в Кабул от 14 август насам. От края на юли американската армия е евакуирала около 22 000 души от ислямската република, каза Тейлър.

Ситуацията в Афганистан ескалира през последните седмици, когато талибанските бойци започнаха бързо настъпление в цялата страна и окупираха всички гранични пунктове, а на 15 август влязоха в Кабул и поеха контрола над президентския дворец. Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната, за да "предотврати клането". В нощта на 16 август представител на политическата служба на талибаните Мохамед Наим заяви, че войната в Афганистан е приключила и формата на управление в щата ще стане ясна в близко бъдеще. / БГНЕС