Тръмп разкритикува плана на Байдън за изтегляне от Афганистан

Бившият американски лидер Доналд Тръмп разкритикува плана на действащия президент Джо Байдън да завърши изтеглянето на войските от Афганистан до 11 септември, съобщава Newsweek.

Във вторник американската администрация обяви, че ще започне и завърши изтеглянето на американските войски от Афганистан между 1 май и 11 септември. Посочва се, че оттеглянето ще върви в пълна координация със съюзници и партньори.

„Не бих искал да видя Джо Байдън да използва 9/11 като дата за изтегляне на нашите войски от Афганистан“, заяви Тръмп в изявление, публикувано на уебсайта му от Newsweek.

Бившият лидер на САЩ очерта "две причини", поради които избраната от байдън дата е неподходяща. Той отбеляза, че на първо място „САЩ могат и трябва да напуснат Афганистан по-рано“, тъй като американските войски са били там „твърде дълго време“. Тръмп добави, че като настоящ президент на Съединените щати, той „е направил възможно по-бързото изтегляне на войските, като е намалил броя на войските, разположени там от 16 хиляди на по-малко от 2 хиляди, както и е изтеглил американско оборудване на стойност милиарди долари от Афганистан".

Втората причина да не се използва споменатата дата, според Тръмп е, че „11 септември е дата, която е свързана с изключително трагични събития и периоди за страната ни“. Той подчерта необходимостта да „помним и почитаме тази дата в знак на уважение към всички, които загубихме този ден“./БГНЕС, ТАСС