Тръс и Сунак в остър сблъсък по време на последния телевизионен дебат

Съперниците за лидерския пост на торите засилиха личните атаки помежду си в последния телевизионен дебат по време на битката за мястото на Борис Джонсън

Външният министър Лиз Тръс заяви пред бившия канцлер Риши Сунак, че въведените от него данъчни увеличения ще "задушат" растежа.

На свой ред Сунак обвини Тръс, че популяризира "икономика, в която има нещо за нищо". Другите теми, които се обсъждаха, бяха правата на транссексуалните, Брекзит и доверието в политиката.

И петимата кандидати в дебата изключиха възможността за предсрочни общи избори, ако станат министър-председатели след седем седмици.

В един момент кандидатите бяха помолени да вдигнат ръка, ако дадат на напускащия министър-председател Борис Джонсън работа в кабинета си. Никой от тях не го направи.

Депутатите ще гласуват за трети път в понеделник, когато ще намалят броя на кандидатите до двама, които след това ще бъдат изправени пред гласуване по пощата на членовете на торите, за да решат кой ще бъде следващият министър-председател.

По време на едночасовия дебат по ITV някои от най-ожесточените сблъсъци бяха между Риши Сунак и Лиз Тръс, чиито разногласия за това как да се овладее нарастването на разходите за живот и същевременно да се развие икономиката добиха формат на разгорещен спор.

Резултатите на г-н Сунак - който спечели първите два кръга от гласуването на депутатите - като канцлер бяха подложени на постоянни атаки по време на кампанията за лидерство.

Сунак беше принуден да защитава увеличенията на данъците, въведени по време на мандата му като канцлер, включително увеличението на националните осигуровки през април, за да се плати за социалните грижи и Националната здравна служба.

По време на дебата Лиз Тръс заяви, че Сунак е "повишил данъците до най-високото ниво от 70 години насам", като заяви, че това "няма да доведе до икономически растеж".

"Факт е, че повишаването на данъците в този момент ще задуши икономическия растеж, ще ни попречи да получим приходите, от които се нуждаем, за да изплатим дълга", каза Лиз Тръс.

Сунак отговори, че пандемията е навредила на икономиката и парите трябва да бъдат върнати. „Тези неща си имат цена и цената на по-високата инфлация, по-високите лихви по ипотечните кредити, ерозиралите спестявания", каза Сунак. "И знаете ли какво? Тази икономика от типа "нещо за нищо" не е консервативна. Тя е социализъм", отвърна той./БГНЕС, Би Би Си

Лондон / Великобритания