Тръс обеща военна помощ, „докато Украйна надделее“

Британският премиер Лиз Тръс обеща пред ООН страната ѝ да продължи да предоставя военна помощ на опустошената от война Украйна, докато не надделее над Русия.

Лиз Тръс, премиер на Великобритания

Тръс стана последният западен лидер на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, противопоставил се на руския президент Владимир Путин, който часове по-рано мобилизира резервисти в ясен знак, че не бърза да прекрати конфликта.

Ходът на Путин само подчертава „катастрофалния провал“ на руската инвазия срещу нейния съсед и засили решимостта на западните съюзници да подкрепят Киев, каза тя. „Няма да се успокоим, докато Украйна не надделее“, каза Тръс пред Общото събрание на ООН при първото си пътуване от встъпването си в длъжност. Тя отбеляза, че „докато говоря, нови оръжия на Обединеното кралство пристигат в Украйна“.

„В този решаващ момент от конфликта обещавам, че ще поддържаме или ще увеличим военната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо."

Лидерът на консерваторите каза още, че Обединеното кралство се е ангажирало да изразходва 3% от своя БВП за отбрана до 2030 г., което е значително повече от ангажимента от 2% за разходи за отбрана от членовете на НАТО.

Нейните коментари идват на фона на нарастващото недоволство в някои страни от развиващия се свят заради огромните разходи на Запада за оръжия за Украйна.

Тръс призова и за икономическо единство като мощен инструмент срещу агресията. „Г-7 и нашите съмишленици трябва да действат като икономическа НАТО, колективно защитавайки нашия просперитет“, каза тя в обръщението си. „Ако икономиката на партньор е атакувана от агресивен режим, трябва да действаме, за да ги подкрепим – всички за един и един за всички“, подчерта тя. /БГНЕС, АФП

Ню Йорк / САЩ