Традициите за Сирни Заговезни оживяха в Панчарево

Традициите за Сирни Заговезни оживяха в Панчарево, предаде репортер на БГНЕС. Самодейци от Народно читалище "Виделина -1908" и Сурвакарската група от село Черна гора направиха възстановка на традициите за Поклади.

Кукери запалиха голям обреден огън, около който се събраха всички присъстващи и заформиха хоро. В народните вярвания огънят има пречистваща сила.

Студеното време и снеговалежът не попречиха на хората от Панчерево и гостите да спазят традицията.

Събитието е организирано от Администрацията на Столична община район "Панчарево" и Народно читалище "Виделина -1908"

Кметът на район "Панчарево" Николай Гюров заяви пред БГНЕС, че традицията е жива и в 10-те села на района. "Подобна картина може да се забележи на територията на всички останали 9 села на територията на район "Панчарево". Какво се опитваме? По-скоро не се опитваме нищо да демонтираме или да правим по-различно от онова, което са традициите. Опитваме се да ги поддържаме живи, да ги съхраним и предадем за поколенията", каза Гюров.

По думите му всяка задача е твърде голям ангажимент и понякога населението изпитва затруднение и затова тази година районната администрация се е включила в организацията. "Много местни хора се включиха. Когато са обединени усилията, очевидно традицията може да се съхрани и да продължи", каза Гюров.

Той пожела за Сирни Заговезни да сме здрави, да е мир в България и в тази част на Европа. "Всички виждате пред какво сме изправени днес", каза той.

Поводът за събитието е Сирни Заговезни, който старите българи от различните краища на страната наричат още Прошка, Сирни поклади, Поклади, Сирница или Ората. /БГНЕС