Традиционната мода е в центъра на политическата борба в Мексико

След години на борба за по-голямо признание мексиканските тъкачи от коренното население на Мексико станаха обект на внимание от страна на двете жени, които водят президентската надпревара в страната, предаде АФП.


Ярко оцветените, сложно бродирани дрехи, изработени ръчно от поколения занаятчии, отдавна очароват посетителите на Мексико - включително международните дизайнери, чието използване на мотивите предизвика обвинения в плагиатство.

Сега една почитателка на моделите на коренното население почти сигурно ще стане първата жена президент на Мексико, въпреки че популярността на традиционните облекла в предизборната кампания предизвика смесени чувства сред техните създатели.

"Важно е да не ги носят само като костюм или за да привличат внимание", каза 55-годишната Тринидад Гонсалес, тъкачка в общността Ел Мехай в щата Идалго в централно Мексико.

Кандидатът на опозицията Ксочитл Галвес, откровена бизнесдама и сенатор от коренното население, носи традиционните облекла, откакто влезе в политиката преди повече от две десетилетия.

Клаудия Шейнбаум, бивш кмет на Мексико сити, която представлява управляващата партия и води в предизборната надпревара, също е носила дрехи на коренното население по време на кампанията си, включително и при нейното откриване.

"Много е положително, че мексиканските текстилни изделия са в центъра на политическата сцена", казва антропологът Марта Турок.

Но според Андрес Видал, доктор по социална антропология в Националния автономен университет на Мексико, изборът на облекло също е част от "изборната игра"./БГНЕС