Трафикът тръгна към София

Интензивен е трафикът по основните пътни артерии в страната както и на входовете на столицата и другите големи градове.

Taпа от коли се образува на Е-79 между Симитли и Благоевград в деня на голямото завръщане за Великденските празници, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Към 14 ч. трафикът от Сандански и ГКПП Кулата бе много по-интензивен от този, идващ от Банско, Гоце Делчев и ГКПП "Илинден-Ексохи".

Двата потока се сливат при Симитли, оттам до Благоевград се образува колона, която се движи макар и бавно, станаха няколко леки верижни катастрофи без пострадали.

На пътен възел „Симитли-Банско“ има два патрула, които регулират трафика, пропускайки на етапи идващите местенското и струмското направления.

Интензивно е движението на автомобили и на входа на София през Владая. Там за улеснение на трафика и повишаване на пътната безопасност са организирани две ленти за влизащите в столицата по път Е-79. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Движението по автомагистрала „Тракия“ също е интензивно. Част от причината е, че всички автомобили са съсредоточени в активната лента.

От полицията уточняват, че в ремонтните участъци по автомагистралата, където движението е двупосочно, аварийната лента в посока София, е лента за движение и водачите на моторни превозни средства могат да я ползват. Тези места са обозначени и със съответните знаци за това.

Полицейски екипи регулират и движението в района на тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, като постъпателно преди тунела се пускат и спират моторните превозни средства. Целта е да не се допусне пътен инцидент в трите тунела на магистралата.

БГНЕС призовава шофьорите да карат разумно и със съобразена с пътната обстановка скорост. Високата скорост не дава гаранция за по-кратко пътуване, но подлага на риск живота на много хора. За съжаление и тези празнични дни не минаха без пътни инциденти. Катастрофите са общо 68, при които има 98 пострадали и двама загинали. Други шестима души са с опасност за живота, заяви главен инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция. Екипите на „Пирогов” също отчитат тежки дежурства в дните около Великден. От 26 април до този момент в Спешното отделение на университетската болница са потърсили помощ 1800 души. /БГНЕС