Трагедия с туристически лодки в Бразилия, расте броят на загиналите

Голям скален фрагмент се откъснал от каньон и паднал върху три лодки, които пътували по езерото Фурнас, туристически район на Минас Жерайс в Бразилия, съобщава „Дойче Веле“.

Най-малко седем души са загиналите, повече от 30 са ранени, а други трима все още са в неизвестност. Първоначално беше съобщено за двама загинали.

„Досега имаме шест потвърдени смъртни случая“, казва говорителят на пожарникарите в Минас Жерайс Педро Айхара във видеозапис, записан и изпратен до журналисти. По-късно беше съобщено за още един загинал.

По-рано командирът на пожарникарите Едгард Естево да Силва съобщи на пресконференция, че "текущата оценка е 20 изчезнали лица", в допълнение към 32-ма ранени, девет от които трябвало да бъдат хоспитализирани според пожарникарите.

В драматични видеа, споделени в социалните мрежи, се вижда точният момент, когато масивът се отделя и пада върху лодките, за ужас на очевидците на сцената.

Друг от записите показва минутата преди срутването, в която няколко души предупреждават, че "падат много камъни" и крещят на пътуващите на другите лодки да се отдалечат от стената.

Президентът Жаир Болсонаро сподели някои от тези видеоклипове в своите мрежи и съобщи, че „веднага щом се случи злощастното бедствие“, бразилският флот е изпратен на мястото и „работи за спасяване на жертви и транспортиране на ранените“.

Водолази спряха търсенето през нощта от съображения за безопасност, но други спасители продължават да работят на обекта, съобщават от корпорацията.

Броят на изчезналите е изчислен въз основа на "информация от свидетели, туристически агенции и роднини", каза полковник Естево. /БГНЕС