Трагичен инцидент с много загинали и ранени в Мексико Сити

Загиналите вследствие катастрофата в метрото в Мексико Сити вече са 20 души, сред които има и деца. Ранените са около 70 човека, а 49 са хоспитализирани, съобщиха световните медии.

Според кмета Клаудиа Шайнбаум, причина за трагедията е поддала подпорна греда.

Инцидентът се е случил по линия 12 на метрото, известна още като Златната линия. Участъкът е построен, когато външният министър Марсело Ебрард е кмет на Мексико Сити. Линията е открита е през 2012 г.

Преди години местни жители са сигнализирали за повреда на колони по маршрута на метрото. Имаше и твърдения за корупция при изграждането на трасето. Само две години след откриването на линията пътуванията по него бяха прекъснати в продължение на месеци, за да се извърши ремонт.

„Това, което се случи днес с метрото, е ужасна трагедия. Моята солидарност е с жертвите и техните семейства “, написа Ебрард в профила си в Туитър.

Той призова за щателно разследване и откриване на отговорните за инцидента, като заяви, че е на разположение на властите, „за да помогна с каквото е необходимо”.

Метрото в Мексико Сити е втората по големина метросистема в Северна Америка след метрото в Ню Йорк и е едно от основните транспортни средства в мексиканската столица. Първата част от него е открита през 60-те години на миналия век. На няколко места влаковете се движат над повърхността на земята, както на мястото на инцидента. През 2019 г. метрото е обслужило 1,665 милиарда пътници.

От откриването си преди половин век метрото в Мексико Сити е претърпяло две тежки катастрофи. През март миналата година при сблъсък между два влака на гара Такубая загина един пътник, а 41 души бяха ранени. През 2015 г. влак, който не спря навреме, се блъсна в друг на гара Океания, ранявайки 12 души. /БГНЕС