Трайчо Трайков: В екстремни ситуации се предприемат екстремни действия

Казаното от представителите на правителството е правилният подход – работа с най-солидните експерти, за да се прецени, кое действие е най-юридически издържаното. В екстремни ситуации се предприемат екстремни действия и ако те бъдат юридически обосновани, тогава трябва да се действа.

Това каза пред НТВ тази сутрин Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, сега кмет на столичния район „Средец”.

Коментарът му идва в отговор на въпрос възможно ли е да се „вземе” част от газа от транзита, предназначен за Сърбия и Унгария.

Днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов ще пътуват за Брюксел, за да обсъдят с Европейската комисия стъпките, които ще последват, след като "Газпром Експорт" спря доставката на синьото гориво към България и Полша. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че решението на Москва е изнудване и провокация от страна на Кремъл, а плащането в рубли противoречи на европейските санкции.

Според Трайков решаването на въпроса със спрените газови доставки директно с Москва е опасно.

Всичко трябва да се реши в и с участието на Брюксел. Ние затова участваме в съюзи – за да имаме лостове, с които да усилим собствените си възможностите, каза още Трайчо Трайков. /БГНЕС