Трактори спират движението в Брюксел

Стотици трактори спряха движението в центъра на Брюксел, в рамките на срещата на министрите на земеделието на ЕС-27, която проправя пътя към опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП), предаде АФП.


Както и на 1 февруари, белгийската столица отново се превърна в епицентър на земеделския гняв: полицията преброи около 900 селскостопански превозни средства.

Полицията използва водни оръдия, за да потуши пламъците, запалени от демонстрантите, което понякога води до напрегнати сблъсъци.

Заедно с белгийските организации в покрайнините на Съвета, блокиран от полицейски заграждения, присъстваха делегации от Испания, Португалия и мощната италианска конфедерация Coldiretti.

В стремежа си да потушат недоволството държавите членки поискаха от Европейската комисия да изготви план за "опростяване" на правилата на ОСП.

Брюксел ще представи първоначалните си предложения.

След вече одобрената дерогация за земите под угар, тази година следва да се облекчи задължението за поддържане на постоянно затревени площи за земеделските стопани, които са в процес на преобразуване. Няколко държави членки искат също така гъвкавост по отношение на задълженията за сеитбооборот.

На земеделските стопани, които не успеят да спазят изискванията на ОСП поради климатични събития, ще бъде предоставена толерантност. И накрая, изискванията за деклариране ще бъдат облекчени, а използването на сателитни изображения ще помогне за намаляване на посещенията за проверка с "до 50 %".

Но освен тези краткосрочни мерки, които европейската изпълнителна власт би могла да ратифицира бързо, Брюксел отваря вратата за "средносрочни" законодателни ревизии на ОСП, които са в процес на преговори с държавите членки и членовете на ЕП, за да се променят някои критерии и да се "намали тежестта".

В краткосрочен план "се нуждаем от нещо прагматично и оперативно има място за промени в рамките на настоящите правила", заяви френският министър Марк Фесо при пристигането си в Брюксел.

"Но има неща, които изискват промени в основния акт на законодателството в областта на ОСП. Няма значение дали тази законодателна промяна ще бъде направена преди европейските избори (през юни). Важното е да се движим напред. Трябва да определим курса, да положим основите на ОСП, която е успокояваща" в дългосрочен план, настоя той.

В същото време Париж призова за възобновяване - чрез изменения в Европейския парламент - на законодателството, регулиращо емисиите от птицеферми и свинеферми, след постигнатото през декември споразумение между държавите членки и членовете на ЕП. /БГНЕС