Тръмп, Джонсън, Болсонаро – лидери, поразени от COVID-19

Заразяването на американския президент Доналд Тръмп с COVID-19 напомни, че болестта ходи и по високите етажи на властта. БГНЕС направи „преброяване“ на политическите лидери, които са били засегнати от пандемията.

Ако за Тръмп болестта като че ли дойде в „неподходящия момент“, т.е. само няколко седмици преди решаващите президентски избори в САЩ на 3 ноември, при другите държавни и правителствени глави като че ли няма такъв голям политически резонанс, съобщи EURONEWS. Борис Джонсън Премиерът на Обединеното кралство се разболя от COVID-19 сравнително рано след настъпване на пандемията, и се самоизолира в края на март.

След десет дни треска Джонсън беше хоспитализиран и в крайна сметка получава кислород в реанимация, преди да бъде изписан по-късно. В последствие той изрази благодарност към медицинския екип, който се е грижил за него, докато беше в болницата. Джонсън беше силно критикуван по време на пандемията за налагането на ограничения - като затварянето на училища - по-късно приложени и от други европейски държави. Великобритания беше една от най-силно засегнатите страни с повече от 42 000 смъртни случая. Жаир Болсонаро Бразилският президент съобщи за положителния тест за коронавирус през юли, след като омаловажаваше опасността от болестта с месеци. Болсонаро също така каза, че приема хидроксихлорохин, лекарство, което първоначално е било използвано при лечение от COVID-19, преди да бъде счетено за неефективно срещу вируса. И все пак бразилският президент продължи да възхвалява предимствата му. Болсонаро често не носеше маска и насърчаваше хората да се събират на тълпи преди да бъде диагностициран като заболял, наричайки вируса „малък грип“. Бразилия е третата най-засегната страна в световен мащаб с над 4,8 милиона случая и над 144 000 смъртни случая.

Александър Лукашенко През юли авторитарният лидер на Беларус заяви, че е пипнал вируса преди президентските избори, за които критиците твърдят, че са фалшифицирани в негова полза. Беларус беше една от малкото страни в Европа, която не предприе блокиране, като Лукашенко каза, че мерките, предприети от други страни, са крайни и омаловажи тежестта на вируса. Страната е регистрирала 839 смъртни случая на COVID-19.

Никол Пашинян Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви на 1 юни, че е заразен с COVID-19. "Моят тест за коронавирус беше положителен вчера. Всички членове на моето семейство също са положителни", каза Пашинян във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук. Тогава премиерът, който има съпруга и четири деца, заяви, че няма "забележими симптоми", свързани с болестта и че ще продължи да работи от вкъщи, "доколкото е възможно". Хуан Орландо Ернандес Президентът на Хондурас обяви през юни, че е дал положителен тест за COVID-19 заедно със съпругата си и двама помощници. Ернандес каза, че се подлага на експериментално лечение. В крайна сметка той е хоспитализиран заради вируса и по-късно изписан. Принц Албер II от Монако Принц Албер от Монако дава положителен тест за COVID-19 в средата на март. 62-годишният мъж беше първият лидер, който заяви, че е заразен. Диагнозата му беше поставена три дни след като Серж Тел, министър-председателят на града-държава, също се оказа положителен за вируса. Алехандро Джамати Президентът на Гватемала направи положителен тест за COVID-19 през септември. „Симптомите ми са много леки. Досега имах болки в тялото, вчера ме болеше повече, отколкото днес, беше като силна настинка ”, каза той по време на обръщение по телевизията. "Нямам треска, имам кашлица." Гватемала е регистрирала над 92 000 случая и над 3000 смъртни случая поради вируса. Луис Абинадер Новоизбраният президент на Доминиканската република се зарази и възстанови от COVID-19 по време на кампанията си. Той прекара седмици в изолация преди изборите в страната през юли. Доминиканската република е регистрирала над 100 000 случая и над 2000 смъртни случая поради вируса. COVID-19 не подминава и министрите Сред останалите лидери, заразени с вируса, са няколко длъжностни лица и министри в правителствата на Индия и Иран, бившият здравен министър на Израел, министърът на отбраната на Южна Африка и министър-председателят на Гвинея-Бисау. Временният президент на Боливия Жанин Анес също даде положителен тест за вируса. /БГНЕС