Тръмп: Иванка щеше да е страхотен президент на СБ

Президентът Доналд Тръмп обмислял номинацията на дъщеря си за президент на Световната банка, като също така смятал, че тя би била "страхотна" като посланик на САЩ в ООН. Това сподели самият той в интервю за „Атлантик“.

„Мислех си за Иванка за Световната банка. Тя би била страхотна, защото е много добра с числата. Притежава голямо спокойствие ... Виждал съм я под огромно напрежение и натиск. Тя реагира много добре - това обикновено е наследствено”, каза Доналд Тръмп, разкривайки намерението си.

„По природа тя е дипломат. Би била страхотна в ООН“, добави стопанинът на Белия дом.

Тръмп посочва, че, ако беше номинирал дъщеря си, която е негов старши съветник, в обществото "биха казали, че това е непотизъм, въпреки че това няма има нищо общо с непотизма. Но тя би била невероятна".

В крайна сметка Тръмп определи Кели Найт Крафт, неговия пратеник в Канада, да бъде следващият посланик на САЩ в ООН, а Дейвид Малпас, висш служител в Министерството на финансите на САЩ, стана новият ръководител на Световната банка.

Думата непотизъм е с латински произход и означава раздаване на постове на близки роднини. В Европейския съюз това явление е най-силно разпространено в Гърция, където в продължение на 60 години управляваха три политически династии – Караманлис, Мицотакис и Папандреу. /БГНЕС