Тръмп към Ердоган: Купуването на С-400 е "много сериозно предизвикателство"

На критиките от Доналд Тръмп, че покупката на руските ракети С-400 е голямо предизвикателство, Реджеп Тайип Ердоган отговори, че Турция може да купи и американски ракети "Пейтриът".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп притисна турския си колега Реджеп Ердоган да се откаже от руските зенитни комплекси С-400.

"Покупката на сложно, руско военно оборудване от Турция създава някои много сериозни предизвикателства за нас и ние говорим за това постоянно", каза Тръмп след очакваната с голям интерес среща между двамата във Вашингтон. Ердоган отговори, че Турция може да закупи и американски ракети "Пейтриът" при добро предложение. "На едно мнение сме относно развиването на турско-американските отношения върху здрава основа и задълбочаване на нашето сътрудничество. Решени сме да отворим по подходящ начин нова страница в нашето трайно съюзничество", каза още Ердоган.

Разговорът между двамата продължи час и 15 минути, съобщава "Сабах". Милиардерът добави, че с Турция могат да разрешат проблема и нарече себе си "голям фен" на Реджеп Ердоган, а разговорите с турския президент "чудесна и продуктивна среща".

"Съгласихме се, да започнем нова страница в нашите отношения", каза Ердоган, който също изрази мнение, че САЩ и Турция ще намерят разрешение на въпроса с комплексите С-400, които доведоха до американски санкции срещу Анкара и изваждането на Турция от програмата за модерния изтребител Ф-35.

На съвместната пресконференция с Реджеп Ердоган президентът на САЩ критикува приетата от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ резолюция, която обявява избиването на 1,5 милиона арменци в Османската империя за геноцид, организиран от държавата.

Европа трябва да плаща по-висока цена за задържането на сирийските бежанци, защото в момента Турция плаща почти всичко, каза още Доналд Тръмп. Турският президент подчерта също, че е повдигнал пред Тръмп въпроса за екстрадицията на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара държи отговорен за опита за преврат срещу Ердоган през 2016 година, но добави че политически въпроси не трябва да пречат на търговските отношения. /БГНЕС