Тръмп: Моят приятел Ердоган

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че турският лидер Реджеп Тайип Ердоган е „станал негов приятел“ след преговорите за освобождаването на американския пастор Андрю Крейг Брансън от турския арест.

„Миналата година след много кратки и уважителни преговори с много силния човек, президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който стана мой приятел, ние върнахме у дома пастор Брансън“, заяви американският президент на форума „Световен призив в защита на религиозната свобода“, който се провежда в централата на ООН в Ню Йорк.

„Телефонирах на президента Ердоган и казах: Пастор Брансън е невинен. Искам да благодаря на турския президент“, добави стопанинът на Белия дом, цитиран от Анадолската агенция.

Той също така съобщи, че САЩ възнамеряват да отпуснат 25 милиона долара за финансиране на защитата на религиозните свободи, местата за религиозно поклонение и религиозните паметници.

Пастор Андрю Крейг Брансън беше арестуван на 9 декември 2016 г. по обвинение в шпионаж и подкрепа за ФЕТО на духовника Гюлен и Кюрдската работническа партия /ПКК/. След това той беше пуснат под домашен арест.

През октомври 2018 г. тези наказания бяха отменени и пастор Брансън получи възможност да напусне Турция. /БГНЕС