Тръмп: Ние сме точно там, където искаме да бъдем с Китай

„Ние сме точно там, където искаме да бъдем с Китай“, написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър.

Търговският спор между Съединените щати и Китай, двете най-големи икономики в света, ескалира вече повече от година. Двете нации многократно си наложиха мита за милиарди долари.

Американският президент Доналд Тръмп написа в неделя в Туитър, че Пекин е нарушил търговската сделка с Вашингтон и обеща да наложи "десетки милиарди долари мита на Китай".

По-рано Тръмп призова Китай да не чака президентските избори до 2020 г. и бързо да постигне търговско споразумение, подчертавайки, че новата сделка може да бъде "много по-лоша", ако трябва да бъде договорена по време на втория мандат на Тръмп.

Лари Кудлоу, съветник по икономическите въпроси на Белия дом, заяви в интервю за Fox News, че Тръмп може да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на върха на Г20 в Япония в края на юни.

Новината идва след неотдавнашното решение на Тръмп да увеличи митата на китайски внос на стойност около 200 млрд. долара от 10 на 25 на сто. Президентът също така нареди да бъдат увеличени и митата върху целия останал внос от Китай, който се оценява на около 300 млрд. долара.

По-рано тази седмица Тръмп заяви, че възможността за премахване на санкциите зависи от резултата от бъдещите преговори между Вашингтон и Пекин. Той добави, че последните мита, които влязоха в сила в петък, ще произведат "огромни плащания", които ще отидат директно към Министерството на финансите на САЩ.

Срещата на върха на Г-20 в японския град Осака ще се проведе от 28 до 29 юни. /БГНЕС