Тръмп предложи да посредничи между Турция и кюрдите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключи посредничеството на Вашингтон за постигане на споразумение между Турция и кюрдите в Сирия.

"Турция атакува кюрдите, които воюват помежду си от 200 години. Имаме три възможности за избор: да изпратим хиляди войници там и да спечелим с военни средства, да ударим Турция много тежко със санкции и финансово, или да посредничим за сделка между Турция и кюрдите!" - Тръмп написа в Туитър.

Турският президент Тайип Ердоган обяви в сряда началото на военната операция "Извор на мира" в Сирия срещу Кюрдската работническа партия и терористичната група ИДИЛ. Турската авиация започна военна операция, нанасяйки въздушни удари по град Рас Ал Айн. В отговор кюрдите стреляха по няколко турски града на границата със Сирия.

Турската офанзива срещу сирийските кюрдски сили не е преминала „червената линия“, обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви високопоставен представител на администрацията, цитиран от АФП.

На въпрос какво действие ще премине границата на предупреждението на президента, служителят заяви, че това би било „етническо прочистване, безразборен артилерийски обстрел и стрелба по цивилното население“.

„Това наблюдаваме в момента. Не сме забелязали значителни примери на това засега, но е твърде рано“, заяви представителят на администрацията, пожелал анонимност.

Група от близо 30 републиканци в Конгреса на САЩ подготвят санкции срещу Турция във връзка с военната операция на Анкара в Сирия, както и заради сътрудничеството й с Москва, заяви в прессъобщение вносителят на законопроекта Лиз Чейни.

"Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият режим трябва да бъдат изправени пред сериозни последици за безмилостното нападение срещу нашите кюрдски съюзници в Северна Сирия, които загубиха хиляди хора в битката срещу ИДИЛ и ни помогнаха да защитим нашата страна", заяви Чейни, дъщеря на бившя вицепрезидент на САЩ Дик Чейни.

"Санкциите не са само отговор на насилствените атаки на режима на Ердоган в Северна Сирия. Конгресът отдавна е обезпокоен, че режимът си сътрудничи с противници на САЩ, като Русия. Ако Турция иска да бъде третирана като съюзник, то трябва да се държи съответно. Те трябва да бъдат санкционирани за нападението срещу нашите кюрдски съюзници ", каза Чейни.

По-рано сенаторите Линдзи Греъм и Крис Ван Холен предложиха законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция, който включва ограничения срещу турския президент и членове на кабинета му, санкции срещу турския енергиен сектор. Предлага се забрана на американското военно сътрудничество с Анкара и налагане на санкции срещу придобиването от Турция на руските системи за противоракетна отбрата С-400. /БГНЕС