Тръмп призова Световната банка да прекрати отпускането на заеми на Китай

Доналд Тръмп атакува Световната банка в „Туитър“, в петък вечер, обвинявайки международната финансова институция, че отпуска заеми на Китай, предаде АФП.

"Защо Световната банка заема пари на Китай? Как е възможно това? Китай има много пари, а когато нямат, ги създават. Спрете!“, възмути се Тръмп.

Президентът на САЩ отново потвърди позиция, отдавна отстоявана от администрацията му, включително от Дейвид Малпас - настоящият президент на банката, избран през април тази година - когато той бе заместник-министър на финансите по международните въпроси на САЩ до избора му за ръководител на банката.

Президентът усилва посланието на своя министър на финансите Стивън Мнучин.

Последният заяви в четвъртък пред комисия на Камарата на представителите, че Съединените щати са изразили своето „възражение срещу дългосрочна програма“ за заеми и проекти на Световната банка в Китай.

Последното бе одобрено в четвъртък. Планира се да се намалят сумите на заемите за Китай, които също ще бъдат по-избирателни през периода 2020 - 2025 г.

Тази програма "отразява еволюцията на нашите отношения с Китай", каза в изявление Мартин Райзер, директор на Банката в Китай. "Нашият ангажимент ще бъде все по-избирателен", добави той.

Това намаление обаче не е достатъчно за Вашингтон, чийто аргумент е прост: втората световна икономика е достатъчно богата, за да води политика на самофинансиране и да не зависи от заемите на Световната банка, която трябва да предлага финансови ресурси на по-бедните страни.

Но позицията на президента, така публично оповестена, идва в момент на преговори с Пекин, в опит да се сложи край на търговската война, разпалена преди 18 месеца от американския президент. Той възнамерява да принуди Китай да направи отстъпки в защитата на американските компании в страната и да намали големия търговски излишък с Вашингтон.

Съществува голяма несигурност относно датата на възможно частично споразумение, което бе обявено за предстоящо от Тръмп още през октомври, но което изглежда отнема много време, за да бъде реализирано. /БГНЕС