Тръмп призовава Нетаняху да ограничи връзките си с Китай

Според съобщенията в медиите искането е направено минути след като Вашингтон призна Голанските възвишения за част от Израел.

Според информация на Спутник американският президент Тръмп е поискал от израелския премиер Бенямин Нетаняху да прекъсне връзките си с Китай, заплашвайки да намали сътрудничеството за сигурност с Тел Авив.

"Ако не ограничите проникването на Китай в Израел, сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността ще бъде засегнато", заявил Тръмп, цитиран от израелския телевизионен „Канал 13".

Това обаче не е първото подобно искане, съобщиха израелските медии. През януари съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че е поискал същото; държавният секретар Майк Помпео също многократно е повдигал въпроса през последните шест месеца.

Според неназовани израелски служители, интервюирани от израелската агенция Axios, има две основни неща в сътрудничеството между Тел Авив и Пекин, които най-много засягат Вашингтон. Един от тях е голям проект за изграждане на инфраструктура в пристанището на Хайфа, където 6-ти американски флот оперира от десетилетия. Освен това Тръмп има за цел да попречи на китайските технологични компании да развият израелската комуникационна 5G мрежа.

Въпреки че според съобщенията Нетаняху няма проблем да прекъсне преговорите за 5G мрежата, то проектът в Хайфа ще бъде много по-труден за спиране, тъй като строителството в пристанището вече е започнало. Отмяната на този проект ще предизвика огромна криза с Китай, която Нетаняху би искал да избегне, отбелязаха правителствени служители.

Според съобщенията Нетаняху е уверил Болтън и Помпео, че неговият кабинет за сигурност ще вземе решение за формиране на нов правителствен механизъм, който ще наблюдава китайските инвестиции в Израел. Кабинетът е провел две срещи, но поради разногласията между израелските правителствени агенции постигнатият напредък е незначителен./БГНЕС