Тръмп разкритикува Франция заради митата, които налага на „страхотните“ американски вина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остро разкритикува Франция заради нечестните мита, които налага на „страхотните“ американски вина, съобщава АФП.

Държавният глава, който се гордее с факта, че не консумира алкохол, заяви, че ще работи за отварянето на европейския пазар, заявявайки открито, че Париж създава нечестни търговски бариери за износа на американско вино.

„Франция ни облага с по-високи налози за виното, а ние им вземаме твърде малко за френските вина“, заяви Тръмп по телевизия Си Ен Би Си. „Ние също имаме страхотни вина“, категоричен беше президентът на САЩ.

Вашингтон и Брюксел се подготвят да започнат преговори по търговска сделка в опит да разрешат войната, която Тръмп започна миналата година като наложи мита на стоманата и алуминия. Но официални представители на ЕС многократно са заявявали, че няма да обсъждат земеделието.

Митата на ЕС за внос на вино са доста по-високи от американските налози върху европейските вина, включително тези от Франция, но европейските потребители купуват по-малко от американския продукт. Франция е основен производител на вина, но като част от 28-членния евроблок не определя самостоятелно търговската си политика или митата. / БГНЕС