Тръмп спрял атаката срещу Иран в последния момент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в телевизионно интервю, че е спрял атаката на САЩ срещу Иран заради свалянето на американски дрон в последния момент. Причината за това е била неправомерността на такова нападение, което е щяло да причини смъртта на 150 иракчани.

Американският президент Доналд Тръмп

В поредица от туитове Тръмп заяви, че свалянето на американската разузнавателна безпилотна машина е станало в международни води и даде подробности относно анулирания ответен удар на САЩ.

"Бяхме готови да отмъстим снощи и да обстреляме три различни цели , когато попитах /един от генералите – бел. ред/ колко души ще умрат. „150 души, сър.” Беше отговорът. 10 минути преди атаката аз я спрях, поради нейната непропорционалност спрямо свалянето на дрона. Не бързам, военните ни са в готовност…те са най-добрите в света. Иран не може да има ядрено оръжие, не може да го използва срещу САЩ и срещу СВЕТА! ", написа Доналд Тръмп в своя профил в Туитър.

Ню Йорк Таймс съобщи по-рано в четвъртък, че Тръмп е одобрил въздушни удари в четвъртък вечерта срещу Техеран в отговор, но се е оттеглил заповедта си. /БГНЕС

Категории: