Тръмп въвежда нови мита върху китайски стоки

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще обложи с допълнителни 10% китайски стоки за още 300 милиарда долара, които ще влязат в сила от 1 септември. Това ескалира допълнително търговската война между двете най-големи икономики в света след провала на последните преговори.

Американският президент написа в Туитър, че решението му е породено от това, че Китай не е спазил две от дадените по-рано обещания в търговските преговори между двете страни: да увеличи покупките на земеделски продукти от САЩ и да спре на опиоидния фентанил.

Тръмп добави, че "търговските преговори продължават".

От Китай заявиха, че американските нови мита "не са конструктивен” начин за разрешаване на търговските спорове.

Китайският външен министър Ван И заяви в петък, че ударът с митата определено не е конструктивен начин за разрешаване на икономическите и търговски търкания. Това не е правилният начин, заяви Ван И в кулоарите на среща на висшите дипломати в Югоизточна Азия, която се провежда в Тайланд.

Пекин и Вашингтон са в търговска война от юни 2018 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че налага мита върху китайския внос на стойност 50 милиарда долара като опит да балансира търговския дефицит. Оттогава двете страни въведоха няколко кръга реципрочни мита. /БГНЕС