Трансформация по време на пандемия: Шивашко ателие

Шивашкият сектор, подобно на останалите отрасли в икономиката, буквално за денонощие трябваше да се трансформира и да започне да шие предпазни маски. Това каза в интервю за БГНЕС Диана Гочева, управител на малка шивашка фирма.

За предприятието работят 19 души, които се занимават предимно с печат върху текстил, бродерия и шивашки услуги. Над половината са хора с увреждания.

„След обявяването на извънредното положение през март поръчките спряха. Опитахме се да си намерим маски по аптеките, но се оказа загубена кауза. За да осигурим предпазни средства на работещите, решихме да си ушием. Впоследствие започнаха и клиенти да търсят маски. Така започнахме – заради търсенето от самите клиенти“, каза управителят.

За двете седмици през март фирмата е ушила близо 800 броя текстилни многопластови маски за многократна употреба.

„Същевременно искам дебело да подчертая, че това не е медицински продукт. Просто поради липсата на маски и предпазни средства в аптеките, хората са принудени да ги ползват“, уточни Гочева.

Тя призна, че ситуацията е изключително тежка за фирмата. През последния месец единствените поръчки са за маски, липсват и заявки от основните дейности. „Шивашките услуги са затворени. Дори да дойдат шивачите, нямаме клиенти“, каза Гочева.

На въпрос дали смята да се възползва от мярката на правителството „60:40“ за подкрепа на закъсали фирми, Гочева заяви, че заради липсата на приходи не могат да покрият осигуровките на служителите.

Заради липсата на поръчки от 19 служители екипът ни завари в шивашкото ателие двама. Гочева каза, че е взела решение и тях да освободи в неплатен отпуск. /БГНЕС