Транспортират в София пострадалото при катастрофата на "Тракия" дете

2-годишното дете, което пострада при тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“, се транспортира за продължаващо лечение към Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов” в София. Това съобщиха от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.

По-рано от болницата съобщиха, че детето е поставено на изкуствена вентилация, има политравма, най-тежко е засегната областта на черепната основа. В резултат на удара в областта на главата и посладващата травма е затруднена и нормалната функция на мозъчните структури, което води до развитието и на мозъчен оток. Това предизвика настъпването на отклонения от нормалното функциониране на дихателната и сърдечната система на детето. Има и увреждания в областта на гръдния кош, които са стабилизирани в момента.

БГНЕС припомня, че тежката катастрофа между ТИР и пет леки автомобила стана в неделя около 16.55 часа на 163-ия километър на АМ "Тракия" в посока София. Тежкотоварният камион е бил управляван от 53-годишен мъж, турски гражданин. Водачът изгубил контрол над автомобила, който напуснал пътното платно вляво по посока на движението, преминал през разделителния обезопасителен остров със стоманени ограждения и навлязъл в насрещното платно за движение. Последвал сблъсък с движещи се в посока запад пет автомобила.

На място починаха водачът на влекача, както и жена на 40 години, момиче на 17 години, мъж на 44 години и друг мъж с неустановена към момента самоличност.

Други петима бяха ранени, те са на възраст между 17 и 49 години, и всички са освободени за домашно лечение.

Във вторник, 14 юли, на мястото на тежката катастрофа ще се проведе целенасочена инспекция по пътна безопасност. Инспекцията има за цел да обследва проблемите и състоянието на инфраструктурата на мястото, както и да помогне за набелязването на мерки за тяхното решаване и за обезопасяване на участъка. /БГНЕС