Трайко Веляноски е задържан по искане на спецпрокуратурата

Архивна снимка от "кървавия четвъртък" в Скопие

Бившият председател на парламента Трайко Веляноски бе арестуван днес следобед. Според неофициална информация са задържани и Спиро Ристовски и Миле Янакиески, твърдят македонски медии.

"Констатациите от досъдебното производство показват, че заподозрените в началото на 2017 г. са подготвили и изпълнили план с намерение да предотвратят мирното прехвърляне на властта. За тази цел те са организирали и платили масови протести, най-напред пред Държавната избирателна комисия, а след това и протестите на движението "За Македония", довели до нахлуването в парламента на Република Северна Македония на 27 април 2017 г. Цялостната партийна структура и осезаемите средства за постигане на целта са позволили непрекъснато намаляване на броя на полицейските служители, които да охраняват протестите”, заявиха от прокуратурата.

„В нахлуването са участвали патриотични сдружения и наемници. С това заподозрените са предизвикали чувство на несигурност, заплаха и страх сред гражданите ”, казаха още прокурорите, цитирани от МКД.

Съдейки по факта, че правните основания са изпълнени, компетентният прокурор е представил на съдията по предварителното производство на Основния съд Скопие 1 предложение за определяне на мярката за задържане на заподозрените.

Бившият председател на парламента Трайко Веляновски, имайки имунитет, тази вечер е напуснал наказателния съд в Скопие и не е пожелал да направи изявление пред медиите, предаде Плусинфо. Според разследването на прокуратурата той е заподозрян за организирането на събития преди и на 27 април и е обвинен в терористична заплаха за конституционния ред и сигурност.

На журналистически въпрос дали е бил сред организаторите, той коментира кратко: „Моля ви, 10 години съм бил председател на парламента и да съм организатор? Срамота“.

Веляноски е актуален депутат и има парламентарен имунитет, така че за да се проведе разпит и след това да се реши дали да бъде задържан или не, трябва депутатите в парламента да отнемат имунитета му.

В съда в ход е разпит срещу ексминистрите Миле Янакиески и Спиро Ристовски.

Локално.мк съобщи, че общо петима бивши служители на ВМРО-ДПМНЕ, част от които са тримата задържани този следобед, са заподозрени в терористична заплаха за конституционния ред и сигурност. Трайко Веляноски, Никола Груевски, Миле Янакиески, Спиро Ристовски и Никола Бошкоски са заподозрените в същото престъпление като други, повече от 13 обвиняеми, в големия процес на насилие в парламента на 27 април 2017 г., който се приближава към епилога си. /БГНЕС