Треньор: Жонглирането и танците предпазват от деменция

Танци и жонглиране по 30 минути на ден могат да ни предпазят от деменция и Алцхаймер на стари години, заяви в интервю за БГНЕС менталният и фитнес треньор Йордан Христов.

„Това е новост в световен мащаб. Методът е развит в Германия, където го наричат „life kinetic training”. Oт там съм взел идеята, но съм го преработил. Те правят по-елементарни упражнения, само с две топки. Аз правя с три, дори с повече и съм измислил стотици други упражнения“, разказа Йордан Христов, който цял живот се е занимавал със спорт, а в миналото си е бил и треньор по футбол.

Неговият метод е прост и може да се изпълнява от всекиго в домашни условия. Имате нужда единствено от 3 топки или пък 3 лимона, каквото имате под ръка и един разчертан квадрат на пода. Започвате да се учите на жонглирате, а през това време с краката си изпълнявате стъпки, специално разработени от треньора, които той шеговито нарича Сиртаки, по името на традиционния гръцки танц. Вариантите са много, а треньорът качва в социалните мрежи и YouTube специални обучителни видеоклипове.

„Научно е доказано, че жонглирането помага за създаването на нови клетки и нови връзки в мозъка, които се наричат синапси. Танците действат по същия начин. Аз съм съчетал двете в едно – танцувам и жонглирам едновременно“, сподели Йордан Христов.

„Тези тренировки спомагат на тялото да произвежда един протеин, който се нарича BDNF (Brain-derived neurotrophic factor). Той пък помага за образуването на нови клетки и нови връзки. Мозъкът започва да работи много по-добре. Нарича се „пластичност на мозъка“, той се променя към положително. Ползите са огромни“, категоричен е той.

Според него 30 минути на ден от това упражнение помага на човек да бъде креативен, фокусиран, а паметта му да работи по-добре. Самият той споделя, че вече е прехвърлил 60-те и се чувства отлично, практикувайки го всеки ден. /БГНЕС