"Тренд": 66% от българите подкрепят ядрената енергетика

Развитието на ядрената енергетика се следи активно от по-малък дял от населението. 38% процента от анкетираните намират темата за изключително важна и се осведомяват, когато им попадне информация свързана с нея. Това са по-често мъже между 30 и 69 години, притежаващи висше образование и живеещи в по-големите градове. 18 % от хората не се интересуват активно от развитите то ядрената енергетика.

Това заяви социологът и съосновател на „Тренд“ Евелина Славкова във връзка с резултатите от допитване на социологическата агенция относно нагласите към развитието на ядрената енергетика в България, предаде репортер на БГНЕС.

„84% от българското общество посочва, че се информира от медиите по темата за развитие на ядрената енергетика”, отбеляза Славкова

28% от българското общество напълно подкрепя развитието на ядрената енергетика, а 38 % по-скоро подкрепят. Само 7% по-скоро не подкрепят развитието на ядрената енергия, а 3% не подкрепям изобщо. 24% от анкетираните са посочили, че не знаят или не мога да преценят дали трябва да развиваме ядрената енергетика в страната.

За 55% най-важна е безопасността на ядрените технологии. Сред останалите важни фактори: 15% посочват надеждността; 15% – цената; 4% – екологичността. 10% не могат да преценят или не знаят.

Като най-голяма полза за обществото от развитието на ядрената енергетика 61% отговарят, че това е гарантирането на енергийната сигурност в нормалните и кризисните периоди. 41% заявяват, че тя дава възможност на България да бъде водещ износител на електрическа енергия в региона, което носи свежи пари в икономиката.

По отношение на проблемите в ядрената енергетика, които още не са решени, изследването на социологическата агенция „Тренд“ показва, че 31% от анкетираните са посочили, че не е решен дългосрочно въпросът с отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, а 33% не знам/не мога да преценя.

„29% подкрепят увеличаването на ядрените мощности у нас дългосрочно“, заяви Евелина Славкова.

На въпроса каква трябва да е ролята на държавата в реализацията на нови ядрени проекти, 39%са категорични, че българската държава трябва да бъде едноличен собственик.

Евелина Славкова

„Изследването показва, че 76% от българското общество не знае, че ядрените централи имат най-ниски емисии на парникови газове и най-малко последици върху общественото здраве, а 21% посочват, че са запознати“, заяви съоснователят на „Тренд“.

Допитването е проведено в периода 4 -12 февруари 2023 г., и е проведено посредством пряко стандартизирано интервю “лице в лице”. Анкетираните лица са пълнолетни 1003 на брой.

Ива Петрова, зам.-министър на енергетиката, подчерта, че Министерство на енергетиката ясно е заявило своята визия за развитие на енергийния сектор. Тя отбеляза, че

визията на министерството е съобразена с климатичната неутралност. По отношение на резултатите от изследването на социологическа агенция „Тренд“ тя посочи: „Безспорно резултатите трябва да се видят в развитие – къде сме били и къде сме сега. Трябва да се види по-детайлна разбивка на демографията на тези, които стоят зад тези отговори“, уточни Петрова. Заместник-министърът на енергетиката каза, че високият процент на подкрепа за развитие на ядрената ни енергия й е направило впечатление, както и това, че медиите са посочени като важен източник на достоверна информация.

„Интересни данни, които заслужават задълбочен анализ. Обществената подкрепа е критична, защото все пак говорим за ядрена енергетика”, каза заместник-министърът на енергетиката.

„По отношение на предоговаряне на ПВУ в момента работим. Съвсем скоро би трябвало да бъде иницииран диалог с ЕК в тази посока“, добави тя.

Проучването на социологическа агенция „Тренд“ е национално представително и изследва нивото на познание и заинтересованост относно ядрената енергетика, както и отношението към възможните сценарии за осигуряване на енергийна независимост в страната. /БГНЕС