Тренд: Българите не са запознати със „Зелената сделка“

По-голямата част от българите не са запознати със „Зелената сделка“ на ЕС. Това показва проучване на агенция Тренд, което беше представено по време на онлайн конференция, предаде репортер на БГНЕС.

Допиването е направено сред 1006 пълнолетни през август. Само 16% от всички анкетирани са заявили, че са запознати със „Зелената сделка“. Те са предимно с висше образование, от бизнеса или заемат мениджърски позиции, уточни при представянето Евелина Славкова от социологическата агенция, която представи изследването.

Атомната енергетика има място в „Зелената сделка“ на ЕС наред с вятърната, слънчевата и енергията от вода, казват 44% от запитаните. Близо другата половина нямат отговор, а само 11 на сто смятат, че атомната енергия няма място в нисковъглеродния енергиен микс.

58% от анкетираните са заявили, че трябва да се развива атомната енергетика с АЕЦ “Белене“, 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй или пък чрез други по-малки мощности.

Обществото е неинформирано по отношение на „Зелената сделка“ на ЕС и изкривено съзнание заради някои експерти по отношение на тясно специализираните теми, свързани със строежа на АЕЦ „Белене“, коментира председателят на „Булатом“ Богомил Манчев

Изпълнителният секретар на сдружението Станислав Георгиев съобщи, че са подготвени 2 меморандума – единият до българските институции, а другият до Европейската комисия.

Социологическото проучване категорично показва, че темата има нужда от широка информационна кампания на национално ниво, която би могла да се осъществи единствено с подкрепата на държавата, се казва в документа.

От „Булатом“ настояват държавата да предприеме по-ясни и категорични стъпки пред ЕС с цел включването на атомната енергетика в „Зелената сделка“ като се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности наред с ВЕИ.

Настоява се още в Стратегията за развитие на държава да се включи реализирането на ядрените блокове в АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“. /БГНЕС