"Тренд": Близки резултати на първия и втория, ГЕРБ с преднина

Малка преднина на ГЕРБ пред „Продължаваме промяната“ дава социологическото проучване на „Тренд“ направено за Нова тв. ГЕРБ-СДС ще получи 26,4%, а ПП-ДБ – 26,1%, показва проучването.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство. Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.1% от гласуващите) се запазва. Регистрира се по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията. На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%).

От "Тренд" припомнят, че проучванията се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите.

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите. 5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори. 48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

Изследването е направено от Изследователски център "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group. Обем на извадката: 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г.

Представителност: За пълнолетното население на страната. Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет. Период на провеждане: 22–29 март 2023 г.

Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%. /БГНЕС