Трета вълна от COVID-19 вероятно след три седмици

Сценариите, показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна. Едва ли обаче сега имаме седем седмици, най-вероятно имаме три.

Това каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на днешния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде репортер на БГНЕС.

Само за понеделник сме приели 13 души за един ден във ВМА, толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане на коронавируса в столицата, а в Кюстендил и някои други области е категорично, съобщи Мутафчийски.

Той призова да се затегнат редиците и да се подготвим за това, което ни очаква.

Това, че са разрешени различни неща, не означава, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място. Гражданите са стъписани от ситуацията в моловете, не трябва да се надвишава определен брой посетители. Защитните средства трябва да се носят правилно, за да има ефект, продължи ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че смъртността не е достигнала никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и започна отново да се качва.

Това са фактите, те не могат да бъдат спестявани. Нелепо е да се търси допълнително разхлабване на мерките, заяви още Мутафчийски.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките, подчерта Кунчев.

Мерките, които към момента сме предприели, ще останат такива. Няма да си позволим лъкатушене – базата е 14-дневна, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Той подчерта, че мерките са здравни и продължат да се прилагат. Фитнесите освен, че са едно от най-опасните места, са и място, където хората спортуват. Във фитнесите ще влязат около 20 хиляди души, но в ресторантите ще бъдат много повече. Сами си направете сметката, колко могат да бъдат заразените. Всички браншове са ни скъпи, каза Ангелов в отговор на въпрос на медия.

Запитан от БГНЕС как освен с апели към гражданите и ръководителите на лечебни заведения, властите се готвят за възможната трета вълна на заразата, Ангелов каза, че непрекъснато отправят апели за спазване на мерките, за да могат те да достигнат до максимален брой хора. Министърът подчерта, че информацията в интернет пространството е много разнопосочна, и че там има хора, които разколебават доверието.

За тестването на учениците трябва да имаме съгласието на родителите, защото това са инвазивни тестове. Тук има разделение, за съжаление, каза още Ангелов в отговор на друг въпрос на БГНЕС.

Разделението не е печеливша стратегия, надявам се, че разумът ще надделее. Няма причина да се разделяме, ако вярваме в най-висшата ценност живота, подчерта проф. Костадин Ангелов.

Според здравния министър ваксината на „Астра Зенека“ не е забранена за ползване от лица над 55 години, но няма достатъчно проучвания за лица в тази възрастова група. Към момента не смятаме за необходимо да забраняваме или да не прилагаме тази ваксина във възрастовата група над 55 години, каза министърът.

От своя страна проф Тодор Кантарджиев заяви, че в момента 10 души заразяват 12. Ако отворим заведенията, тогава 10 души ще заразяват 29 души. Мерките са толкова меки: носенето на маска и да не се събират много хора. Това намалява епидемичното разпространение, призова той. /БГНЕС