Трета загуба за България на Евробаскет 2022

Националният отбор на България допусна трета загуба на Европейското първенство по баскетбол след поражение от Черна гора с 81:91 в Тбилиси, Грузия.

Александър Везенков отново бе на висота за България

Играчите на Росен Барчовски играха много силно през първото полувреме на двубоя и се оттеглиха с преднина от една точка на почивката, но силният тим на Черна гора нанесе своя удар в третата четвъртина (серия от 14:0), спечелена с 22:12, за да излезе напред. Българските баскетболисти намериха сили за нова силна серия и дори успяха пак да поведат, но в заключителните минути черногорците бяха по-свежи и нямаха проблеми да затворят мача.

В пореден мач България изгуби битката под коша, като съперникът взе 10 борби повече (39/29), като на "лъвовете" отново куцаше играта в защита и те допуснаха над 50 процента успеваемост на стрелбата на Черно гора. Над всички за България пак бе Александър Везенков с 26 точки (67 процента, 5 тройки) и 8 борби, а Андрей Иванов добави 17 точки. Силно в плеймейкърската роля се включи Деян Карамфилов с 6 точки и 7 асистенции за 20 минути игра, докато Дий Бост отново бе неубедителен и вкара само 1 точка за 25 минути игра (3 борби, 6 асистенции).

По този начин България загуби мачовете си срещу трите най-силни отбора в групата - Испания, Турция и Черна гора - и сега трябва да търси задължителни победи над Белгия и домакина Грузия, за да има шансове да продължи към осминафиналите.

Двубоят с Грузия е на 6 септември от 20:00 часа българско време, а последният ни мач от груповата фаза с Белгия ще се играе на 7 септември от 17:15. /БГНЕС