Трети пореден обрат прати Сабаленка на 1/8-финалите в Мелбърн

Арина Сабаленка се класира за осминфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като постигна обрат срещу Маркета Вондрушова за успех с 4-6, 6-3, 6-1 за около час и половина игра.

Арина Сабаленка.

Двубоят започна с пробив за чехкинята, финалистка на Ролан Гарос 2019, който тя успя да затвърди. Втората ракета в света Сабаленка обаче върна брейка в шестия гейм, но отново се пропука на собствен сервис и 31-та в схемата не допусна повече колебания, за да затвори успешно откриващия сет в своя полза. Във втората част Сабаленка стартира с ранен пробив и вкара мача в заключителен трети сет. Там тя бе повече от категорична, правейки три пробива за крайното 6-1.

Представителката на Беларус спечели 79% от точките на първи сервис, но подаването й за пореден път бе компрометирано от прекалено голям брой двойни грешки – тя приключи срещата с цели десет, срещу едва един ас. Сабаленка направи 36 уинъри и 36 непредизвикани грешки, докато Вондрушова бе с отрицателен баланс в статистиката – 24 срещу 29. Така, втората в света намери място в 1/8-финалите след третата си поредна победа след обрат, след като по-рано стори същото и срещу квалификантката от Австралия Сторм Сандърс и китайката Синю Уан. В спор за място на четвъртфиналите Сабаленка ще играе с естонката Кая Канепи, която елиминира представителката на домакините Мадисън Инглис в три сета.

Симона Халеп даде само три гейма на черногорката Данка Ковинич, която елиминира в предишната фаза шампионката на Ю Ес Оупън Ема Радукану, и ще играе с френската ветеранка Ализе Корне, която се справи с Тамара Зиданшек от Словения в три сета. Американката Даниел Колинс пък ще бъде съперничка на Елизе Мертенс от Белгия, след като двете спечелиха срещите си съответно с Клара Таусон и Шуай Джан. /БГНЕС