Тревожни опасения за здравето на Елизабет II, всичките ѝ наследници пристигат в двореца

Над 80% от новините в световната преса в момента са фокусирани върху здравето на кралица Елизабет II и последните новости около състоянието ѝ, след като нейните лекари съобщиха, че са "загрижени" за него.

96-годишната Нейно Величество е в замъка Балморал, където остава под лекарско наблюдение, съобщават те в последното си изявление.

В днешно изявление се казва: "След допълнителен преглед тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под лекарско наблюдение. Кралицата се чувства комфортно в Балморал".

Най-близките членове на семейството на кралицата са били информирани, съобщиха от двореца. Всички четири деца на британската кралица Елизабет II пристигнаха в замъка Балморал в Шотландия, където Нейно Величество пребивава в момента. Днес Камила трябваше да се срещне с персонала и пациентите в болницата "Маги" в Еърдри, Ланаркшир, но ангажиментът беше отменен. Принц Хари и неговата съпруга също са се отправили към замъка, според последни съобщения.

Кралицата има четири деца - престолонаследника принц Чарлз Уелски, принцеса Анна, принц Андрю, херцог на Йорк, и принц Едуард, граф на Уесекс. Внукът на кралицата Уилям, херцог на Кеймбридж, също пристигна в замъка.

Церемонията по смяна на караула в Бъкингамския дворец бе отменена на фона на съобщенията за влошеното здравословно състояние на британската кралица Елизабет II, съобщава „Мирър“. Отбелязва се, че на портите на двореца е поставена табела с надпис: "Днес няма да има церемония по смяна на караула".

Попоследни данни хиляди хора се стичат към Бъкингам, разтревожени от последните новини, за да отдадат почит, съпричастност и кураж на кралица Елизабет.

Новият министър-председател Лиз Тръс бе сред първите, загрижени за Нейно Величество. Тя заяви: "Цялата страна е дълбоко разтревожена от новините от Бъкингамския дворец днес по обед. Моите мисли - и мислите на хората в цялото Обединено кралство - са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент."

Говорителят на Камарата на общините сър Линдзи Хойл също изпрати най-добри пожелания на кралицата, като прекъсна днешния дебат за енергетиката в парламента. Това се случи на фона на тихи звуци в Камарата на общините, което породи предположения, че е имало новини за здравословното състояние на кралицата.

Сър Линдзи добави: "Ако има нещо друго, ще информираме Камарата по съответния начин."

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви: "Всички ние се чувстваме дълбоко обезпокоени от съобщенията за здравословното състояние на Нейно Величество. Моите мисли и пожелания са с кралицата и цялото кралско семейство в този момент“.

Това се случва, след като в понеделник кралицата се срещна в Балморал с г-жа Тръс, 15-ия министър-председател в 70-годишното ѝ управление. Държейки бастун, Нейно Величество се усмихваше, докато посрещаше новия министър-председател за традиционната церемония "целуване на ръка".

Кентърбърийският архиепископ, глава на Англиканската църква, заяви, че "молитвите на нацията" са с кралицата. „Моите молитви, както и молитвите на хората от цялата Англиканска църква и от цялата нация, са с Нейно Величество кралицата днес“, написа Джъстин Уелби в Туитър. "Нека Божието присъствие да укрепва и утешава Нейно Величество, семейството ѝ и тези, които се грижат за нея в Балморал".

Вчера кралицата беше принудена да отложи в последния момент заседание на Тайния съвет на лекарите. След натоварения ден във вторник, в който тя посрещна Борис Джонсън и Лиз Тръс в Балморал, както и пое други леки задължения, тя получи нареждане да си почине.

През октомври миналата година кралицата тайно прекара една нощ в болница, където ѝ бяха направени изследвания, а след това лекарите ѝ наредиха да почива през следващите три месеца, като пропусна службата на Неделята на възпоменанието в Лондон и преговорите в Коп26 за изменението на климата в Глазгоу. По настояване на лекарите кралицата временно отказа да пътува на дълги разстояния и започна да се появява на обществени места с бастун. През юли Елизабет II отмени планираното си присъствие на церемонията по откриването на Игрите на Британската общност в Бирмингам, а миналата седмица пропусна традиционните игри на планинците в Бремор в североизточната част на Шотландия.

Кралицата, която загуби принц Филип - 93-годишния си съпруг - през април миналата година, след това се зарази с Ковид през февруари и страдаше от леки симптоми, подобни на настинка, заяви, че вирусът я е оставил "много уморена и изтощена".

Като най-дълго управлявал монарх в страната, тя все пак успя да направи две кратки изяви по време на честванията на своя платинен юбилей през юни.

Във вторник кралицата получи изблик на любов в социалните медии, след като кралското семейство публикува снимки от приема ѝ с Лиз Тръс в замъка Балморал в Шотландия, където тя покани новоизбрания лидер на Консервативната партия да стане министър-председател. Усмихнатата Елизабет изглеждаше ведра, но слаба и използваше бастун по време на аудиенцията, която последва посещението на напускащия премиер Борис Джонсън.

Тя прекарва по-голямата част от времето си в замъка Уиндзор, на 22 мили от центъра на Лондон, като живя там по време на пандемията и докато в двореца се извършваха големи ремонти за нейния комфорт.

Кралица Елизабет е най-дълго управлявалият британски владетел и най-възрастният монарх в света. Елизабет е кралица на Великобритания и на повече от дузина други държави от 1952 г. насам, а по-рано тази година отпразнува 70-ата си година на трона. /БГНЕС