Три автобуса с българи са тръгнали от Одеса днес, утре тръгват още два

В МВнР имаме щаб, който непрекъснато комуникира с хората, които имат нужда от евакуация. Чакаме знак за свободни коридори, за да извадим нашите сънародници от Украйна. Нещата са под контрол и с много добра координация.

Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг във външното ни министерство, предаде репортер на БГНЕС.

В Киев е обявен комендантски час от 17 ч. тази вечер до 8 ч. в понеделник. Това много затруднява евакуирането на аншите сънародници, тъй като нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. нашите служби за сигурност търсят най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем нашите сънародници.

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинга.

Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група хората се информират за часа и начина на тръгване при зелен коридор. Основната задача е да изведем хората от Киев в посока безопасно направление, което службите ни в момента търсят.

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях сме качили и четирима италианци, и двама украинци

От Одеса утре тръгват два наши автобуса съвместно с автобуси на гръцкото консулство, и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт.

Препоръчваме на всички граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 л. гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари доколкото е възможно.

На границите с Румъния и Молдова има наши гранични служители за оказване на безпроблемно преминаване и ако има нужда от друга помощ, каза още Генчовска.

„Имаме 140 човека, които продължават да са в Киев, които желаят да бъдат евакуирани. Автобусите всеки момент ще бъдат на територията на дипломатическото ни представителство и когато получим информация, че ще има зелен коридор, ние чрез нашата група в социалните приложения ще им даден инструкция да се придвижват към посолството. Те са в режим на изчакване“, казаха още от външното ни министерство. /БГНЕС