Три години по-късно ликът на Котето продължава да напомня за безсмъртието му

Ликът на легендарния футболист на Локомотив София Никола Котков продължава да грее на едноименната улица в квартал "Надежда", предаде репортер на БГНЕС.


49 години след смъртта си Котето, както е по-известен бившият играч на "железничарите", все още е жив в сърцата на феновете. Преди близо три години емблемата на тима бе удостоен със свой мемориален комплекс. Четирите стена на трафопост на ул. Никола Котков продължават да напомнят за славния български национал, който си отиде от този свят в автомобилна катастрофа заедно с легендата на Левски Георги Аспарухов-Гунди.

На две от стените грее образът на Котков, като личи негов цитат, който гласи следното: ""Локомотив е моята вечна майка и аз ще я помня и обичам до края на живота си! Нека знаят всички - кръвта вода не става! На третата е изобразен най-мощният парен локомотив в Европа - родният "баба Меца". За четвъртата стена е отредена крилатото лого на железницата. Проектът е на художника Николай Петров, а инициативата на привърженика на Локомотив Радослав Сапунджиев.


"Котков е всеобхватна фигура", разказа преди Сапунджиев. "Това не е графит, а комплекс, изпълняващ дълбоки ценности. Идеята е тук хората да отдават чест на една велика личност. Благодарим и на общината, приела идеята повече от позитивно. Включиха се много доброволци от квартала, решени да помогнат с каквото могат".

Никола Котков, който загива едва на 32 години, е една от легендите на Локомотив София, където играе 12 сезона. След това за кратко е част от ЖСК Славия преди да премине в Левски през 1969 г. Записва общо 322 мача в А група, в които бележи 163 гола. Футболист №1 на България за 1964 г. В периода между 1962 и 1968 г. изиграва 26 двубоя и бележи 12 гола за националния отбор на България. Участник на Световното първенство в Англия'66. /БГНЕС