Три класа може да се върнат в училище, расте списъкът на пожелалите ваксина учители

7-ми, 8-ми и 12-и клас вероятно ще са първите ученици, които се връщат на присъствено обучение в клас, стана ясно след срещата между министрите на здравеопазването и образованието, социалните партньори в системата на образование и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Ако всичко върви както трябва, по отношение и на мерките, и на продължаване на тенденцията да не се увеличават случаите и да отслабва натиска на пандемията в нашата страна, да може да се пристъпи към редуване на учениците, които се завръщат в клас. Всички класове са важни, но като че ли се обединихме около 7, 8 и 12 клас. С ясното съзнание, че ще бъдат присъствено, след това ще се върнат към обучение в електронна среда от разстояние. Ще влязат други класове и така всички ще могат да минат през присъственото обучение“, коментира пред БГНЕС заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Въпреки че се обсъжда поетапно завръщане на учениците от 4 февруари, които да ходят на училище по график, така че да не се събират повече от 40% от децата едновременно, този вариант е единствено от гледна точка на днешното развитие на епидемичната обстановка в страната, която е динамична.

„Има благоприятни и неблагоприятни варианти. Неблагоприятният вариант е да се увеличи заболеваемостта. Все пак ние се надяваме да е под 120 на 100 хил.“, подчерта заместник-министър Михайлова.

„Да продължим с присъственото обучение означава всички да спазваме максимално мерките“, призова още тя.

Таня Михайлова припомни, че на този етап около 21% от учителите са заявили желание да бъдат ваксинирани, но техният брой нараства и предстои да бъдат обобщени новите данни.

„Тук логистиката ще се осъществява от регионалните здравни инспекции, ние ще съдействаме. Вече сме изпратили списъците в Министерството на здравеопазването. Ще се започне от там, където е свършила първата фаза и са ваксинирани всички медицински лица, заявили това желание. Ние сме във втората приоритетна група, заедно със социалните работници. Има готовност да се започне, може би още в края на седмицата или началото на другата седмица. Това зависи от приключването на първата фаза“, заяви още заместник-министърът на образованието. /БГНЕС