Три министерства и службите запознават депутатите с актуалната обстановка в Украйна

Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и службите за сигурност ще информират депутатите за актуалната обстановка в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Това ще се случи на 11 май на заседанието на Комисията по външна политика към Народното събрание.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

В първия пленарен ден от третата сесия на парламента, на 4 май, Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея.

Решението, гласувано с мнозинство от 200 гласа „за”, предвижда оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военнотехническа, съобразно възможностите на Република България, както следва: за продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

От този понеделник министър-председателят Кирил Петков е в САЩ, а Украйна е основна тема на срещите и разговорите там. Той трябва да договори по-добри условия за енергийните доставки за страната ни. /БГНЕС