Три нови смъртни случая от COVID-19 у нас, заразените са общо 676

676 са заразените с коронавирус у нас, съобщи на редовния сутрешен брифинг началникът на Оперативния щяб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

В София има 4 случая, - двама в Пирогов, един в Токуда, един амбулаторен; в Стара Загора – един, в Пазарджик – 1.

Медицинският персонал няма нови заразени – 36 са до момента.

Трима нови заболели са излекувани, общо излекуваните са 71 - 47 мъже 24 жени.

Трима души са починали за изминалото денонощие – жена на 47 години от Хисаря с множество придружаващи заболявания; мъж на 58 години в Хасково, и мъж на 38 години в Пирогов с тежка двустранна пневмония, който не е имал никакви придружаващи заболявания.

Кораб, завърнал се от учение с 200 души на борда подлежи на изследване, - това е едната голяма кампания, другата голяма кампания за тестване върви в Банско.

Общо 17 мъже и 14 жени са починали, на средна възраст 64 години.

В болница са 230 човека, от които 36 са в интензивно. В София са 401 заболелите.

В Пловдив е втората концентрация на заболели – 16, от които 4 са интубирани.

Вчера и онзи ден в България са постъпили 15 хиляди дози лекарство за хиляда пациента хидроксихлорикин, съобщи ген. Мутафчийски. „Имаме съществени запаси от лекарства, над 16 хил. души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение“, допълни началникът на Оперативния щаб.

България получи15 тона медицински консумативи като размяна срещу храни за ОАЕ. Медицинските консумативи са в предпазни средства – маски, ръкавици и костюми.

На въпрос защо в църквите е давано причастие с една лъжичка, ген. Мутафчийски отказа да коментира какво се случва в църквата, както и църковните обреди. Наблюденията от вчера са, че в църквите има по 5-10 човека, нямаше струпване на хора, повечето се вслушаха да не ходят в църквите, и продължаваме да отправяме същият апел – хората да си останат вкъщи и на Великден.

Пазарите ще бъдат отворени от понеделник до сряда при изрично спазване на мерките, ако не се спазват, ще бъдат затворени до второ нареждане.

На въпрос дали личните лекари не изпращат твърде късно заболелите пациенти, ген. Мутафчийски съобщи, че повечето нямат дори лични лекари – например, последният починал човек. Ако има ранна хоспитализация и дали това ще повлияе на болестта, не е все още установено – може да спре в даден етап на развитие, като повече от 80 % от пациентите го изкарват в лека форма. Други пациенти го изкарват тежко и почиват.

Починалият пациент на 38 години е дошъл твърде късно в болницата, както и всички, които са били интубирани на вратата, уточни ген. Мутафчийски.

На въпрос на БГНЕС дали 1% увеличение на заболелите днес говори за намаляване на случаите на заразени, началникът на Щаба съобщи, че днес има около 400 теста, които трябва да бъдат препотвърдени, и в никакъв случай дневната статистика не води към намаляване.

Тестването в Банско е все още в началото, към момента са тествани около 240 човека. /БГНЕС