Три партии се борят за победа на парламентарните избори в Нидерландия

На 22 ноември нидерландските граждани гласуват на парламентарни избори, в които според проучванията на общественото мнение поне три партии могат да се надяват на първото място, без да се очертае ясен лидер, съобщи „TVP World”.


Само едно нещо е сигурно: Нидерландия ще има първия си нов министър-председател от повече от десетилетие, след като Марк Рюте подаде оставка през юли, когато четвъртото му коалиционно правителство се разпадна и сложи край на 13-годишния си мандат. Ограничаването на имиграцията - въпросът, който предизвика разпадането на последния кабинет на Рюте през юли - беше ключов въпрос в допитването.

Залогът е и дали избирателите в една от най-проспериращите европейски държави са готови да продължат да финансират политиките за климата, като например скъпото изграждане на офшорни вятърни паркове на фона на шока от поскъпването на живота, който се наблюдава на целия континент.

Нито една партия не е на път да вземе повече от 20% от гласовете, а късните проучвания показват, че лидерът на лейбъристите Франс Тимерманс и антиислямският политик Герт Вилдерс са възможни победители, което означава, че са възможни много сценарии.

Наследникът на Рюте начело на консервативната Народна партия за свобода и демокрация (VVD), министърът на правосъдието Дилан Йешилгьоз-Зегериус, турски имигрант, който е твърд противник на имиграцията, се надява да стане първата жена министър-председател на страната.

Тя обаче ще срещен сериозна конкуренция в лицето на Вилдерс и Тимерманс.

Възможни сценарии за Нидерландия

Първото място на Вилдерс може да доведе Нидерландия до твърда дясна коалиция със силна антиимиграционна линия. Антиислямският политик се опитва да смекчи имиджа си с надеждата, че ще може да влезе в правителството.

Ако Тимерманс се представи по-добре, това може да насочи следващото правителство към центъра и повече разходи за политиките в областта на климата.

Депутатът Питер Омцигт, центрист, който основа собствена партия след раздялата с християндемократите, изостава леко от тримата в последните проучвания, но също може да изиграе ключова роля.

Във всеки случай предстоят продължителни коалиционни преговори, което е съвсем в съответствие с традицията в Нидерландия.

Имиграция, изменение на климата

Партията, която спечели най-много места, традиционно поема водещата роля в преговорите и назначава министър-председателя, но дори и това не е гарантирано в нидерландската система.

Нидерландия, която е сред основателите на ЕС, и Рюте, който е ключов участник в срещите на върха на блока, също ще следят внимателно резултата, тъй като десните партии предложиха да се търсят изключения от правилата на блока в областта на селското стопанство и имиграцията.

Една крайнодясна коалиция би потърсила нови стратегии за ограничаване на имиграцията и би смекчила плановете за ограничаване на отглеждането на животни и използването на торове, на които фермерите силно се противопоставят.

Една по-центристка коалиция вероятно ще продължи да изгражда възобновяеми енергийни източници, по-специално вятърни паркове в Северно море, ще следва плановете си за намаляване на добитъка и ще увеличи социалните разходи, включително ще повиши минималната работна заплата.

Рюте ще остане в ролята на служебен министър до назначаването на новото правителство, вероятно през първата половина на 2024 г.

БГНЕС припомня, че Нидерландия е една от двете страни, които спират България по пътя и́ към Шенгенското пространство, така че идеологическият профил на следващото нидерландско правителство може да има ключово значение за амбициите на страната ни./БГНЕС