Три проекта за РС Македония гледа Външна комисия

Външна комисия гледа три проекта на решения за започване на преговори на РС Македония с Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС.

Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България". От "Продължаваме промяната" няма да внасят свое собствено предложение. На заседанието присъства и външният министър Теодора Генчовска.

Документът на ДПС беше внесен още снощи, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. Документът на Движението се казва „Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания“.

Документът на ГЕРБ се казва „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. Проекторешението е внесено тази сутрин.

Агенция БГНЕС припомня, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.

Генчовска: Френското предложение е най-добро

Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега. Той е най-доброто в сравнение с португалското и немското, заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска на днешното заседание.

Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство. Вчера на заседание на МС външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието, каза още външният министър в оставка. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС.

„От това става ясно, че МС се държи неадекватно и ние трябва да вземем решението“, каза от своя страна Даниел Митов от ГЕРБ.

Генчовска посочи, че проектът на протокола е част от целия пакет документ. Според нея той трябва да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Важно условие, за да се приеме Преговорната рамка е да се подпише протокола“, уточни външният министър в оставка.

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева също подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Този протокол може да бъде подписан и без решение на МС“, добави тя.

Захариева обвини депутатите от ПП, че тупат топката и бавят обсъждането на трите проекта, за да не могат да влязат утре на заседание на НС. Тя беше подкрепена от депутата от ДПС Станислав Анастасов.

„Има такъв народ“ и „Възраждане“ няма да подкрепят предложенията на трите партии ГЕРБ, ДПС и ДБ за разрешаване на спора с РС Македония. БСП се въздържат

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че и трите предложения са против националните интереси на България. Той отбеляза, че решението на Външна комисия за РСМ няма да бъде взето с консенсус. „Направете си обща декларация ГЕРБ, ДПС и ДБ, но без нас“, каза Йорданов.

Депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев приветства трите парламентарни групи да излязат с обща позиция, но те няма да я подкрепят, защото този парламент е изчерпал своята морална легитимност. „Единственото, което има нужда българският народ са избори“, каза заместник-председателят на Външна комисия.

Според Георгиев френското предложение не защитава пълноценно българските национални интереси. „Ние не сме склонни на никакви компромиси с българската история и култура. Не виждаме и необходимите реформи в РСМ. Докато не постигнат реален напредък, няма как да подкрепим“, каза депутатът от „Възраждане“.

Проф. Георги Михайлов от БСП каза, че през последната седмица решението по този въпрос се пришпорва. „БСП би се въздържала от всякакво решение. Ние сме демократична партия и ще се допитаме до нашите членове. Приветстваме усилията на колегите, но не трябва да прибързваме“, каза представителят на левицата. /БГНЕС