Три за щастие: Депутатите отново търсят допирни точки за председател

Трети ден продължава опитът на депутатите от новосформираното 48-о Народно събрание да изберат председател, предаде репортер на БГНЕС.

Това не се случи в сряда, не се случи и в четвъртък, надеждата е да се случи в петък. Докато парламентът няма избран председател, президентът не може да свика консултации с парламентарните групи и да се пристъпи към връчване на мандат за правителство. Освен това все още няма и разговори в анонсираната от Бойко Борисов контактна група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в ролята на медиатори с партиите.

В четвъртък депутатите преминаха през множество трансформации: оттеглиха кандидатурите си, обсъждаха промяна на критериите за избор на председател и коментираха членове в Конституцията в търсене на човек, който да обедини залата и да отпуши най-главния орган в държавата.

Преди председателстващият заседанието да го прекъсне и обяви продължение на сутринта, имаше гласуване, след като кандидатите останаха трима – Йордан Цонев от БСП, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Рангелова от „Възраждане”. До балотаж стигнаха Цонев и Вигенин.

Ден 2 в парламента: По-смирени, но все още без председател

При балотажа за Цонев гласуваха 102 „за”, „против” – 67, 56 се въздържаха. За Вигенин на балотажа 73 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 11, 141 се въздържаха.

Така за втори пореден ден депутатите си тръгнаха без да са се конституирали. Доайенът Вежди Рашидов оттегли номинацията си за председател и направи емоционален опит да ги накара да помислят, изнасяйки реч, в която вплете извинения и благодарност към колеги народни представители и житейска мъдрост. Присъстващите народни представители го аплодираха на крака в пленарна зала, но минута по-късно показаха с гласуването си, че съгласието е още далеч.

По-късно в парламентарните коридори Вежди Рашидов все пак каза, че ако е за народа, ще се жертва. Той бе категоричен, че трябва да има смирение и да се правят компромиси, защото кризата е голяма и няма време за експерименти.

Депутатите пак не избраха председател

Христо Иванов от "Демократична България" показа оптимизъм и въпреки трудностите, видя промяна в атмосферата на разговори. Той все пак заяви, че на този етап ДБ няма да предложат свой кандидат за председател на Народното събрание и призова да се остави терен, на който да се върши работа.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" също видя светлина и шанс третият път да е сполучлив.

Костадин Костадинов от "Възраждане" коментира, че с оттеглянето на номинацията на Петър Петров са показали жест на диалогичност и желание за разбирателство.

А Стефан Янев от “Български възход” обясни напускането на залата от страна на групата по време на гласуването на кандидатурите за председател на НС като последователност. /БГНЕС

Тагове: