Трифонов: Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има, ДБ са 4-та политическа сила

Първата политическа сила прави правителство на малцинството, а Христо Иванов и неговата политическа сила има възможността или да го подкрепи, или да не го подкрепи. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във видеообръщение, излъчено в неговия Фейсбук профил.

Въпроси към него задаваше заместник-председателят на партията Тошко Йорданов, който започна разговора с думите: „Кажи нещо, за да видят, че си жив, защото прочетох страшни глупости“.

„В продължение на над 20 години всеки ден съм бил по телевизията и сега се наслаждавам на възможността да не присъствам толкова в публичното пространство. Мога да си върша работата и без да давам интервюта и да обикалям по студиата. Това ми е изключително неприятно. Слухове за мен е имало, откакто съм в публичното пространство. Повечето от тях са неприятни, не знам защо хората ги харесват”, отговори Трифонов, който отново шеговито използва цитата от Марк Твен, за да заяви: „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“.

След това Трифонов продължи с обяснение за динамичните събития през последните няколко седмици. „Изтеглянето на Николай Василев не е въпрос на слабост. Той е един изключително достоен човек с много качества“, каза лидерът на ИТН за първото предложение за премиер, чиято кандидатура беше оттеглена.

Трифонов призна, че е бил изненадат от публичната реакция на обявения от него проектокабинет.

„Някои хора, визирам Христо Иванов и „Демократична България”, започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало ДПС, Николай Василев е ДПС. По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ, защото той участва в правителството на Бойко Борисов като министър“, посочи още той.

За разрива на отношенията с „Демократична България“ Трифонов заяви, че от обединението всъщност искат постове, въпреки че Христо Иванов твърди обратното. „Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Той има точно толкова, колкото му е определил суверенът – да бъде четвърта политическа сила“, коментира той и допълни: „Не му е отредил да бъде първа и да решава кой какъв ще бъде. Ако иска, да подкрепя, ако не иска, да не. След това ще се случи, каквото ще се случи“, каза лидерът на ИТН и предупреди, че всеки един ще носи своята политическа отговорност.

Трифонов посочи още, че напоследък единственото, което чува, са критики, но не и факти.

„Те не искаха да редят кабинет и изведнъж Христо Иванов излезе, без разговор, без предупреждение и чете декларация от парламента. И казва – аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? Какъв точно стана и кога реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш ги и тогава предлагаш“, каза още той и допълни, че двамата са провели и телефонен разговор помежду си. /БГНЕС