Трифонов: Направеното от ГЕРБ трябва да бъде изчегъртано

Трябва да бъде изчегъртано това, което направи ГЕРБ. Дали утре или след една година, това ще стане, това е естественият път на една европейска държава, заяви пред БНР лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Запитан защо се дистанцира от медийни изяви, Трифонов заяви: Има друг начин на изразяване вече и който не го е забелязал, значи живее в друго време. Сега начинът на изразяване е интернет, свободата е в интернет.

Целият интернет е взривен от случилото се в комисията по ревизия, а националните медии – нищо. След като това е възможно, какво да говоря аз. Свободата на словото не е да си на 112 място, а да усещаш свободата да правиш това, което ти повеляват моралът, логиката, интелектът. В България огромна част от медиите не са свободни, заяви още Трифонов.

Какво е това условно наклонение „ако” – когато, тогава. Това е отговорът на Трифонов на въпроса дали ще бъде премиер, ако ИТН спечели изборите.

Аз не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, за да ставам политик. Единственият законен начин да разберат, че не може така и да се защитава интереса на суверена е да се създаде политически проект. Аз вървях по това да има законен път. Аз не съм имал намерение да имам власт. Аз съм тръгнал да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае мнението на 3,5 млн. българи, които са гласували на законен референдум. Искам това, което е логично, морално и законно да бъде наложено. Няма да стане по техния начин, заяви още Трифонов и посочи, че заради това, че "Има такъв народ" се яви на изборите днес ситуацията е малко по-различна.

Трифонов е категоричен, че за да има съвсем свободно отношение в бизнеса, администрация, във взаимоотношенията България-Европа, в медиите – направеното от ГЕРБ трябва да бъде изчегъртано с всички законови средства.

Според него БСП е най-слабата беззъба опозиция, която съществува от 30 години.

Моето разбиране е, че България е член на ЕС и това, което е добре за Европейския съюз е добре и за България. Трябва да бъдем лоялни партньори, посочи още лидерът на ИТН.

Относно мажоритарната изборна система, Трифонов е на мнение, че мажоритарният вот не може да стане от днес за утре, трябва да има волята и да има достатъчно време – когато има парламент на спокойствие и политическа воля. Трябва да има възможност и необходимата технология. Мажоритарният вот ще се случи – не може да направиш ремонта на колата си за 5 минути.

Президентските избори ми се струват далеч. При всички положения ще се стремя поведението ми и ни (на „Има такъв народ”) да бъде адекватно и морално, коментира още Трифонов. Според него ляво-дясно в днешно време няма кой знае колко голямо значение, той определи поведението на „Има такъв народ” като „практично” – но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена. /БГНЕС