Трима арестувани след трагедията с кабинковия лифт в Италия

"Тази кабина имаше проблеми от месец или месец и половина" и за да се решат бяха извършени поне две технически интервенции", признава по време на снощния разпит, Габриеле Тадини - ръководител на службата, отговаряща за работата на въжената линия Мотароне, спряна в нощта на инцидента, при който загинаха 14 души, съобщава АНСА.

Признанията на Тадини са направени пред прокурора на Вербания, Олимпия Боси и прокурора Лора Карера, които координират разследванията, проведени от карабинерите.

„Инженер Перокио категорично отрича да е разрешил използването на въжената линия с поставени „вилици“ и също така да е бил наясно с тази практика, която той определя като самоубийствена“, заяви адвокатът на оперативния директор на лифта Стреза - Мотароне Андреа Да Прато след срещата. „Никой оператор на въжени линии не би бил толкова луд да монтира кабина с деактивирана аварийна спирачка, добави адвокатът.

Преломният момент настъпва почти призори, след нощ на интензивни и понякога дори напрегнати и драматични разпити. Три дни след трагедията на Мотароне, при която загинаха 14 човека, включително 2 деца, бяха арестувани трима души: Луиджи Нерини, 56-годишен, собственик на Ferrovie del Mottarone, директорът Енрико Перокио и шефът на службата Габриеле Тадини. Арестът е нареден от прокурора на Вербания Олимпия Боси, която заедно с прокурор Лора Карера координира разследванията на карабинерите. Срещу тримата арестувани са събрани сериозни доказателства за интервенция върху катастрофиралата кабина. Установено е, че аварийната спирачна система е била подправена. Според следователите, става въпрос за „напълно осъзнато и целенасочено действие“, за „избягване на прекъсвания и запушвания на лифта“, който имал „аномалии“ още от възобновяването на експлоатацията.

Скоро може да има нови заподозрени в разследването в зависимост от допълнителните технически разкрития.

"Новината е нов удар. Сега знаем, че трагедията е можела да бъде избегната", коментира кметът на Стреза, Марчела Северино. / БГНЕС

Стреза / Италия