Трима български граждани, евакуирани от Судан, се прибраха в България

Трима български граждани пристигнаха в София, след като бяха евакуирани от Судан, предаде репортер на БГНЕС.


От евакуираните 21 българи в Германия, на наша територия се завърнаха трима от тях. Още десет души, поискали евакуация все още се намират на суданска територия, като в следващите дни се очаква и те да напуснат конфликтната зона.

На летището бяха посрещнати Николета Елбалула и съпругът ѝ Абдел Хасона, почетен консул на България. Заедно с тях се прибра Марияна Илиева. Пристигането на полета се забави с близо 20 минути.

Семейството на Николета Елбалула и Абдел Хасона е било евакуирано от военната авиобаза „Уадисеидна“ на 23 април, със самолет на немските военновъздушни сили. Марияна Илиева е евакуирана ден по-късно.

По думите и на тримата, българският консул в Берлин им е оказал пълно съдействие в координация със Ситуационния център към Министерство на външните работа на България.

Част от българската група се е насочила към евакуационната зона без багаж и документи поради спешната ситуация.

Благодарение на общоевропейската акция за евакуация, на летището е имало самолети от Франция и Германия. Българите са били в списъка на пътници за полета с немски военен самолет.

Николета Елбалула заяви, че от дълги години живее в Судан. Тя изрази своята благодарност към българските дипломатически представителства в региона, особено към българския посланик в Кайро Деян Катрачев.

Тя уточни, че намесата му е била незабавна, като той е посочил на нуждаещите се точните координати на безопасните евакуационните центрове и зони, към които българите да се насочат. През цялото време посланикът е комуникирал директно с тях.


Благодарности за добре свършената работа бяха отправени и към Ситуационния център.

На въпрос каква е ситуацията в Судан през нейния поглед, Елбалула заяви, че „нещата се задълбочават с всеки следващ ден“, но хората в столицата Хартум все още „нямат ясна представа какво точно се случва“.

„Човек не може да различи военните самолети (на армията) от тези на Силите за бърза подкрепа. Надяваме се нещата да се оправят бързо, но мисля, че положението не става по-добро. Хиляди хора напускат Судан, особено за Египет“, каза тя.

Елбалула описа ескалацията на напрежението през последните дни. Тя разказа, че първият сигнал за нещо сериозно е бил звукът от картечници и танкове, който е събудил семейството ѝ. По думите ѝ мястото, където живеят с нейните близки е едно от най-засегнатите.

„Във вечерта на нападението успяхме да се преместим в по-безопасен район, по-късно във втори район на 30 км. от Хартум, където животът беше почти нормален“.

Българката е тръгнала към мястото за евакуация с домашни дрехи и не успяла да вземе със себе си много вещи. Тя дори се е върнала в дома си, защото е забравила паспорта си и други документи. Пътуването до авиобазата е станало с личен автомобил на семейството.

Елбалула каза, че много от местните болници са засегнати от боевете, но не може да даде точни подробности, тъй като „бяхме затворени и нямахме достъп дори до телевизия“.

Съгражданката ни съобщи, че има трима синове, които още се намират в близост до конфликта.


Освен това, Николета Елбалула има и трима ввуци, които са изведени от Судан и са преминали границата с Египет, съобщиха от Ситуационния център.

Преди да пристигнат в Германия, с помощта на германския военен самолет, евакуираните са кацнали в Йордания за няколко часа, като са получили „храна, топли дрехи и резервни чорапи“.

Почетният консул на България в Судан, Абдел Хасона, също благодари на Външно министерство и българския посланик в Египет. Той посочи отличните комуникация и съдействие по време на дългото пътуване.

Хасона описа ситуацията в Судан като „много лоша“ и си пожела скорошно примирие. По думите му бойните действия се водят най-вече в столицата Хартум, но не са толкова интензивни извън нея.

На въпрос на БГНЕС дали е ставал пряк свидетел на обстрел и бомбардировки, почетният консул заяви, че на 100 метра от къщата му са били телата на четирима убити.

Марияна Илиева не е искала да тръгне от Судан, защото се е притеснявала за своя съпруг, който е местен лекар.

„Исках да тръгна заедно с него, защото се притеснявах“, каза тя, допълвайки, че е можело да му се случи нещо, след като тръгне по обратния път от летището.

„Той насила ме наблъска в колата и тръгнах. Бях много раздвоена. „Болницата, в която съпругът ми работи е извън Хартум, но се радвам, че когато сраженията избухнаха той не беше на работа“, каза Марияна.


Илиева заяви, че много нейни познати са ѝ се обаждали, тъй като имат нужда от кръв и друг вид помощ: „Положението е много зле, нямахме почти никаква комуникация“.

Българката съобщи, че в столицата върлуват мародери, които грабят и убиват.

„Една от лабораториите беше нападната от отряд на Силите за бързо реагиране, бяха убили пазача, ограбили касата и строшили цялата апаратура“.

По думите ѝ войната е като „тази в Украйна“ и е трудно враждуващите страни да бъдат различени, тъй като паравоенните сили се смесват с цивилните.

На въпрос на БГНЕС от колко време живее в Судан, Марияна Илиева отговори, че през последните 5-6 години цялото ѝ семейство е ситуирано там.

Българката поддържа връзка със съпруга си и други близки хора в конфликтния регион с помощта на служебен телефон, предоставен ѝ от българския консул в Берлин.

Запитана кога очаква споразумение за мир, тя бе категорична, че един от двамата враждуващи генерали „трябва да падне“ или „няма да има примирие“. /БГНЕС