Трима британци са задържани в Афганистан

Трима британци са били задържани от талибаните в Афганистан, съобщи британската организация с нестопанска цел Presidium Network, предаде АФП.

Групата заяви в Туитър, че е "работила в тясно сътрудничество с две от семействата".

"Работим усилено, за да осигурим консулски контакт с британските граждани, задържани в Афганистан, и подкрепяме семействата", добави в изявление Министерството на външните работи на Великобритания.

Скот Ричардс от Presidium Network заяви пред "Скай нюз": "Смятаме, че те са в добро здраве и с тях се отнасят добре.

"Нямаме причина да смятаме, че са били подложени на някакво негативно отношение, като например изтезания, и ни казаха, че са толкова добре, колкото може да се очаква при такива обстоятелства."

Не е имало "никакъв смислен контакт" между властите и двамата мъже, на които Presidium оказва помощ, добави той.

Смята се, че тези двама мъже са държани от талибаните от януари насам.

Не е известно колко време е бил държан третият мъж.

Медиите съобщават, че мъжете са медикът от благотворителна организация Кевин Корнуел, 53 г., неназован управител на хотел за хуманитарни работници и звездата от YouTube Майлс Роутлидж.

Presidium в Туитър призова талибаните да проявят "внимание към това, което според нас е недоразумение, и да освободят тези мъже".

Миналата година талибаните освободиха ветеран телевизионен оператор и четирима други британски граждани, които държаха в продължение на шест месеца.

Питър Жувенал беше един от "няколкото" британци, които според правителството в Лондон са били задържани от твърдолинейните ислямисти.

Британското външно министерство заяви, че петимата "не са имали никаква роля в работата на правителството на Обединеното кралство в Афганистан и са пътували до Афганистан против съветите на правителството на Обединеното кралство за пътуване".

"Това беше грешка", добави то.

По това време говорителят на афганистанското правителство Забихула Муджахид обвини британците, че "извършват дейности срещу законите на страната и традициите на афганистанския народ".

"След последователни срещи между ИАЕ (Ислямско емирство Афганистан) и Великобритания споменатите лица бяха освободени... и предадени на родната им страна", каза той.

"Те обещаха да спазват законите на Афганистан, неговите традиции и културата на народа и да не ги нарушават отново", добави той.

Талибаните се върнаха на власт през август 2021 г. и оттогава предизвикаха глобално възмущение с политиката си, по-специално по отношение на жените и момичетата. /БГНЕС