Трима френски полицаи получиха присъди за насилие над цивилен

Френски съд даде условни присъди на трима полицаи в рядко срещан случай на полицейска бруталност, след като чернокож мъж получи необратими наранявания на ректума, предаде АФП.

Някои активисти заявиха, че полицаите са се отървали само с удар по ръката.

Тео Лухака остана инвалид, след като получи тежки наранявания от полицейска палка, както и рани по главата и лицето си по време на спиране и претърсване в парижкото предградие Олне-су-Буа през 2017 г.

34-годишният Марк-Антоан Кастелен, който е признат за виновен за удара с палка, ранил Лухака, получи 12-месечна условна присъда.

Колегите му Жереми Дюлин, 42 г., и Тони Хошар, 31 г., получиха тримесечни условни присъди в края на процеса, започнал на 9 януари.

Прокурорите са поискали 3 години затвор за Кастелен за нанасянето на удара и съответно 6 и 3 месеца за Дулин и Хохарт за участие в нападението.

Съдебната зала беше пълна с поддръжници на Лухака и цивилни полицаи, а атмосферата беше напрегната.

След произнасянето на присъдата Лухака беше посрещнат с аплодисменти.

Активисти издигнаха плакати с ликовете на хора, загинали в резултат на полицейско насилие.

Съдът отхвърли обвинението в "умишлено насилие, довело до трайно осакатяване или инвалидност".

Лухака, който сега е на 29 години, заяви, че някога е мечтал да стане "велик футболист", но сега страда от инконтиненция и прекарва по-голямата част от времето си в стаята си, гледайки американския детективски сериал "Монк".

Той се е превърнал в символ на грубата тактика, за която полицията е обвинявана, че използва в жилищните квартали, които обграждат френската столица.

"Това е решение за успокоение, което приемаме като победа", заяви адвокатът на Лухака Антоан Вей, позовавайки се на решението./БГНЕС