Трима китайски астронавти се върнаха на Земята след 6 месеца в Космоса

Трима китайски астронавти се завърнаха на Земята след 183 дни в космоса. Със завръщането си сложиха край на най-дългата мисия на Китай с екипаж, и отново напомниха намеренията на Китай да стане космическа суперсила, предаде АФП.

Космическият кораб Шенджоу-13 беше последната мисия в стремежа на Пекин да съперничи на Съединените щати. Пекин изстреля роувър на Марс и изпрати сонди до Луната.

Двамата мъже и една жена - Джай Джиган, Йе Гуанфу и Уанг Япинг - се завърнаха на Земята малко преди 10 сутринта пекинско време (около 5.00 сутринта българско време), след шест месеца на борда на основния модул Tianhe на китайската космическа станция Tiangong. Всички космонавти са в добро физическо състояние.

Триото започна космическото си пътешествие от северозападната китайска пустиня Гоби миналия октомври, и е втората от четирите мисии с екипаж през 2021-2022 г. Мисията им бе за сглобяване на първата постоянна космическа станция - Tiangong, което означава "небесен дворец".

Тримата космонавти са направили две космически разходки, провели са множество научни експерименти, и са настроили оборудване и технологии.

През следващите месеци ще бъде изпратен нов екипаж.

Предишната рекордна продължителност на космическа мисия на Китай беше в продължение на 92 дни.

Втората по големина икономика в света е наляла милиарди в своята военна космическа програма, с надеждата да има космическа станция с постоянен екипаж до 2022 г. и евентуално да изпрати хора на Луната.

Страната измина дълъг път в догонването на САЩ и Русия, чиито астронавти и космонавти имат десетилетия опит в изследването на космоса.

Освен космическа станция, Пекин също планира да построи база на Луната, а Националната космическа администрация на страната има за цел да стартира лунна мисия с екипаж до 2029 г.

Китай е изключен от Международната космическа станция от 2011 г., когато САЩ забраниха на НАСА да работи с Пекин. /БГНЕС